2018-03-21 252 瀏覽
這是一個自己感興趣的項目: 紙包蛋糕, 非常之普通又大眾化的產品!呢次的蛋糕A係在美心西餅(mtr )照片內左邊 vs 蛋糕B 屋企附近的"M”記餅店照片內右邊連鎖大集團對小本經營包餅店, 首先是價錢, 蛋糕A平時賣到6.5, 而蛋糕B則是$5,但蛋糕A在放工時間開始做買二送一,即是$13/3 = $4.33 所以放工買同返工時買這蛋糕A差別可大了! 但蛋糕B則全日都是五蚊, 食味方面: 蛋糕A質地係鬆軟且有咬口, 如果用手試撕開的話會見到少少組織紋理狀,  蛋糕B質地係軟綿咬下去是齊口切斷咁基本上無牙都食到, 切開見組織完全統一細緻, 明顯蛋糕A/ B用料上有差別, 蛋糕B的質感,借用太座的形容詞:呢D咪傳統質感同味道囉! 但我自己個人感覺是呢D咪係乳化劑嘅神奇功效囉, 如果有人試過做普通海綿蛋糕, 無論係全蛋開始打拂/ 蛋黃同蛋白分開打拂都好難做到街頭巷尾包餅店的這類蛋糕質感, 但如果加入乳化劑打拂就好容易做出呢種口感, 用乳化劑的確可以好快打拂完蛋糕漿, 話咁多焗起慳唔少時間又永不失手但潛在風險要自己承擔了! 蛋糕A雖然太座評佢蛋糕體稍乾即係保持唔到濕潤感啦! 原因可能係睇蛋糕面

食味方面: 蛋糕A質地係鬆軟且有咬口, 如果用手試撕開的話會見到少少組織紋理狀,  蛋糕B質地係軟綿咬下去是齊口切斷咁基本上無牙都食到, 切開見組織完全統一細緻, 明顯蛋糕A/ B用料上有差別, 蛋糕B的質感,借用太座的形容詞:呢D咪傳統質感同味道囉! 但我自己個人感覺是呢D咪係乳化劑嘅神奇功效囉, 如果有人試過做普通海綿蛋糕, 無論係全蛋開始打拂/ 蛋黃同蛋白分開打拂都好難做到街頭巷尾包餅店的這類蛋糕質感, 但如果加入乳化劑打拂就好容易做出呢種口感, 用乳化劑的確可以好快打拂完蛋糕漿, 話咁多焗起慳唔少時間又永不失手但潛在風險要自己承擔了! 蛋糕A雖然太座評佢蛋糕體稍乾即係保持唔到濕潤感啦! 原因可能係睇蛋糕面色都感覺到深色D, 即係爐火猛D, 而蛋糕B嘅乳化劑的其中一個作用亦係保濕, 到底蛋糕A係咪真係無落乳化劑? 定抑或落咗更高層次的乳化劑?我無法得知? 但起碼目前的產品就似乎無,

2018-03-16
$5 (早餐)