餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

趕上新一期限聚令之前o既尾班車,來到呢間工廈café。地方四四正正,走o既大致上都係白色、木系呢d 簡約風o既路線,而一面牆o既櫃則擺滿書籍、棋類,仲有一個corner display 住唔少同可樂相關o既收藏品,整體上又增加番d 文青氣息。如果日o抖黎,外面會望到海添~晚餐永遠都比單叫抵,尤其佢以5 個course 為基本,可以自由加錢,再加配一客前菜,或者升級靚d o既甜品、餐飲咁,豐儉由人。跟餐先有一份餐湯同法包,呢度o既法包係無烘過或者只係烘o左好短時間,內裡個芯仲係軟綿綿的~試o左一個蜜糖芥末素牛肉漢堡配香草薯條及田園沙律($138 未加一),係menu 中o既推介之一。素牛肉都唔係第一次食,不過配搭burger 好似就係第一次。如果拎出o黎,你會見到同一塊普通真牛肉係一d 分別都無,又係有d 肉質纖維,有d 好似係脂肪組織咁,但係佢就環保得多,而且食落一樣咁juicy 味美!以蜜糖芥末烹調,味道甜甜的。個Impossible burger 裡面仲有大片菠蘿、芝士同生菜等等,精明飽肚之選。另外伴碟o既沙律,淋上少少甜醋,酸甜開胃。至於薯條o既香草味我覺得就唔算話好出。甜品絕對

廚師餐湯
牛油法包

蜜糖芥末素牛肉漢堡
蜜糖芥末素牛肉漢堡配香草薯條及田園沙律 ($138)

甜品絕對係今餐o既重點之一,就算唔使加錢都已經超多選擇,可以從多款口味o既雪糕or 蛋糕任揀一個。好多都想試呀!最後揀o左栗子忌廉蛋糕。上面鋪住一層厚厚o既栗子蓉,味道唔會好甜,作為點綴剛好。
凍咖啡
栗子忌廉蛋糕
蜜糖芥末素牛肉漢堡
蜜糖芥末素牛肉漢堡配香草薯條及田園沙律 ($138)
栗子忌廉蛋糕