2022-02-05
游° Yau Veggie Bistro @yauveggie 📍:西環石塘咀南里16號地下C號舖🚗:香港大學地鐵B2出口 步行2分鐘📞:+852 6899-0989💲:~HKD380/head for dinnerFood quality✔️:葡式焗鴨飯、香煎鵝肝配黑醋無花果、法式千層酥👌🏼:普羅旺斯燉菜、紅酒燴啤梨、威靈頓牛柳❌:韃靼牛肉總結:😋一間專門做高級素菜嘅餐廳🍴價錢定位有啲貴 但以素食餐廳嚟講香港又冇咩太大選擇 所以啱哂食素嘅朋友 但又想慶祝或者食好啲 呢間會係你好選擇😋千層酥非常好食 層皮厚得嚟脆 隔住嘅吉士醬濃又唔太甜 甜品🍮必叫😋葡式焗鴨飯口味較重 而表面又整到變焦 作為飯焦fans 撈埋一齊啖啖食到粒粒飯焦 爽😋鵝肝配黑醋無花果係必叫嘅前菜 鵝肝口感整得好似 但冇咗油脂感 啱哂減肥嘅朋友 本身就正正常常 但配埋無花果真係畫龍點睛 成件事昇華咗另一個lv 🤩😋員工執生能力唔錯 態度都友善 上菜又會作介紹 最重要張枱隔離竟然有usb插頭 真係啱哂我呢啲唔帶尿袋出街嘅人🤔建議各位食肉朋友唔好帶住平時嘅口味食呢餐 因為呢間唔係走仿肉路線 例如beyond meats嗰類 而
📍:西環石塘咀南里16號地下C號舖
🚗:香港大學地鐵B2出口 步行2分鐘
📞:+852 6899-0989
💲:~HKD380/head for dinner
Food quality
✔️:葡式焗鴨飯、香煎鵝肝配黑醋無花果、法式千層酥
👌🏼:普羅旺斯燉菜、紅酒燴啤梨、威靈頓牛柳
❌:韃靼牛肉
總結:
🤔建議各位食肉朋友唔好帶住平時嘅口味食呢餐 因為呢間唔係走仿肉路線 例如beyond meats嗰類 而係另一種風味 所以會有你明明食緊威靈頓 但完全係其他味嘅感覺 成個感覺新奇又有趣 我幾鐘意🤣
🤔普羅旺斯燉菜係呢度嘅招牌 而且極打卡able 同埋真係幾好食 放係ok係因為我後尾食到幾塊係苦嘅有啲懷疑人生
🤔紅酒燴啤梨同威靈頓牛柳都係正常 較特別係嗰牛柳係重ham味 完全唔知間餐廳點調到呢個味😃
🤔你睇間餐廳表面會以為佢係間畫廊 但行落一層就發現內有乾坤👏🏼
😨中高級餐廳通病啦 份量較少 但價錢較貴 cp值最差就係韃靼牛肉 唔難食 但實在唔特別 口感整得較淋 由於要$268所以唔推薦
😨如果係帶住平時食肉嘅標準嚟食呢間會易失望 口味較淡 而且唔係嗰隻味 但以素菜餐廳嚟計佢又有創新度又幾好食 咁當然唔係話好正嗰種啦 但我個人係滿意嘅🙇🏻
😨呢間嘢都幾難預約 其次係佢會wts menu要你之前落定單 對某啲朋友嚟講有啲煩