2020-01-17
位於炮台山站對店嘅一間街頭小店,由於位置喺橫街,所以唔係咁容易見到。其實呢間小店之前已經食過,但依然好喜歡。好適合一個人去食,因為其實店面積好細,店內只可以坐幾個人。有啲枱有一台喺街。絕對係一間小店。環境⭐️⭐️⭐️不過以一間小店黎講,都算舒服。雖然枱凳都好簡單,但正合一個剛剛收工既上班一族,坐低享受一下寧靜。但如果想同三五知己一齊食一餐飯,地方就可能細咗少少。價格⭐️⭐️⭐️以街頭小店黎講,價格都公道。一個碟頭飯大概$50。好似我咁大食,$80夠飽。食物Portion唔算好大,但我覺得剛剛好。食物⭐️⭐️⭐️⭐️小店黎講食物選擇唔算太多。不過有有唔同風格既食物。有中式飯,有意粉,有西式既wrap,更有小食。可以話不愁選擇。而當中最吸引嘅係佢三款西式wrap,或者小食。可惜去咁多次都未有機會試佢嘅素煎釀三寶。我前後兩次試過,第一次叫咗個素魚香茄子飯+水牛城雞肉卷。個雞肉卷一咬入面有香脆既素雞肉加雜菜再加沙律醬,美味開胃。茄子飯唔算太過重味,不過撈飯一流。但必須要讚小店係用紅米飯👍🏻。第二次叫咗薯仔咖喱雞飯+美式香腸卷。個卷依然比較吸引,個飯既薯仔+素雞丁+紅米飯。味道唔算太重,所以食完都唔會口乾。會men
環境⭐️⭐️⭐️
價格⭐️⭐️⭐️
食物⭐️⭐️⭐️⭐️
小店黎講食物選擇唔算太多。不過有有唔同風格既食物。有中式飯,有意粉,有西式既wrap,更有小食。可以話不愁選擇。而當中最吸引嘅係佢三款西式wrap,或者小食。可惜去咁多次都未有機會試佢嘅素煎釀三寶。我前後兩次試過,第一次叫咗個素魚香茄子飯+水牛城雞肉卷。個雞肉卷一咬入面有香脆既素雞肉加雜菜再加沙律醬,美味開胃。茄子飯唔算太過重味,不過撈飯一流。但必須要讚小店係用紅米飯👍🏻。第二次叫咗薯仔咖喱雞飯+美式香腸卷。個卷依然比較吸引,個飯既薯仔+素雞丁+紅米飯。味道唔算太重,所以食完都唔會口乾。會menu入面既碟頭飯每一次去都唔一樣。但下一次一定要是煎釀三寶,肉醬意粉😋
Overall我好滿意炮台山呢間小店。今次已經第三次食,而我肯定會有第四次。記得去到一定要試佢個卷呀😋