2020-09-17 1141 瀏覽
疫情之下,想食得健康偶爾一餐素食,可以洗刷腸胃,清吓味蕾,也是好事。今晚就嚟過素食自助餐,既健康又可以食到飽,好滿足自助餐分三個時段,有午餐、下午茶、晚餐、全日仲免加一,抵食物選擇豐富,餐具放在枱下,自助自取,而且環境衛生,疫情關係,出入拎食物都需要帶上口罩。第一轉先食沙律,有蕃茄、栗米同沙律菜,啲沙律菜同蕃茄都好新鮮。之後食咗素海哲同醃青瓜,海哲口感似食牛仔麵青瓜新鮮爽口,不失為一道開胃前菜。第二轉當然食炸物,種類都好多,以下幾樣值得推薦芋頭魚非常鬆化,芋蓉又扎實,夾起嚟食唔會散腐皮卷炸得皮脆,食落不膩,而且又多菇菌作餡料蘿蔔糕出爐時熱辣辣,外脆內軟,我食咗好多件第三轉到熱盤回窩肉,炒得夠辣茄子豆腐,煮得入味菠蘿咕嚕肉,醬汁酸甜度剛好,素肉而製,像真肉一樣另外黃耳薑醋蛋,以黃耳代替傳統豬腳嘅膠質,薑蛋入味每款都可以用嚟撈飯食唔夠飽仲可以食田園炒飯、鼓油王炒麵之後再飲番碗素羹先,味道似平時食嘅碗仔翅咁,幾有咬感最後當然唔少得食我至愛嘅甜品,甜品都有好多款,椰汁糕椰味香濃,底層紅豆多;另外薑汁千層糕好煙韌,薑汁味又夠;仲有豆腐雪糕,軟滑,味道似維他奶至於飲品有凍有熱可選,凍有烏梅汁同雪梨
疫情之下,想食得健康

自助餐分三個時段,有午餐、下午茶、晚餐、全日仲免加一,抵

青瓜新鮮爽口,不失為一道開胃前菜。

第二轉當然食炸物,種類都好多,以下幾樣值得推薦
芋頭魚非常鬆化,芋蓉又扎實,夾起嚟食唔會散
腐皮卷炸得皮脆,食落不膩,而且又多菇菌作餡料
蘿蔔糕出爐時熱辣辣,外脆內軟,我食咗好多件

第三轉到熱盤
回窩肉,炒得夠辣
茄子豆腐,煮得入味
菠蘿咕嚕肉,醬汁酸甜度剛好,素肉而製,像真肉一樣
另外黃耳薑醋蛋,以黃耳代替傳統豬腳嘅膠質,薑蛋入味
每款都可以用嚟撈飯食

唔夠飽仲可以食田園炒飯、鼓油王炒麵

之後再飲番碗素羹先,味道似平時食嘅碗仔翅咁,幾有咬感

至於飲品有凍有熱可選,凍有烏梅汁同雪梨汁;熱有普洱茶同羅漢果茶,食到飽飲杯野消下脂😬

最後提提:食飽後也別急著埋單走人,記得分類收拾好碗筷