2011-11-17
是日, 本來要去新浦崗的, 但太太的堂臨時取消了, 所以改為係尖沙咀約見. 行了一半海運, 行了一半海港. 二人都同意在商場外找地方食晚飯. 太太當然想我去齋舖食野啦, 但我又想吃點肉. 要一間做肉又好食, 做素又正宗的一家食店, 真的不容易找. 想了一想, 我們身在尖沙咀, 要有素食有葷食, 有一個好好既選擇, 而這選擇就是靚靚車仔麵.就近, 樂道就有一間靚靚既分店. 其素食類的選擇的確不少, 可是, 素食的車仔麵, 真的只有柯士甸路的總店才能食得到. 不過這兒, 就有齋妹愛食的茶餐廳小炒. 而素食的星洲炒米, 就是她的最愛.此星米, 辣度適中, 而且味道不是單純的咖喱香同辣味. 食過好多素食店, 他們炒出來的星米, 大概都只係得個辣字. 其他應有的味道欠奉. 說回這一個星洲炒米, 除了以上的辣味同咖喱香之外, 仲有香口的豉味. 落了少少豉油調一調味道, 出來的效果是更加的香口. 味道多元化一點, 食物美味多一點. 雜扒飯, 我可以稱佢為美極雜扒飯. 不過豉油, 不是美極, 扒, 只有豬扒, 其他呢, 就是火腿煎蛋. 這樣就叫雜扒, 恐怕有點兒那個. 不過味道
雜扒飯, 我可以稱佢為美極雜扒飯. 不過豉油, 不是美極, 扒, 只有豬扒, 其他呢, 就是火腿煎蛋. 這樣就叫雜扒, 恐怕有點兒那個. 不過味道尚算是可以的.
荀, 是一個冷盤, 凍凍的, 味道濃郁, 而且帶點爽甜. 作為一個前菜小食, 很不錯. 可是, 呢一碟野, 是最後上的一碟, 完全失去了前菜的意思.
好食歸好食, 但地方細, 坐得不是太舒適. 而且我們就坐在廚房的門口, 眼不見為乾淨, 眼見到, 相信沒有一家食肆, 可以稱得上是完全的乾淨. 不過, 吃落肚沒有是, 也就可以叫好了.