我同朋友一個素食一個肉食,所以食米線諗住一人一碗唔使煩。點知去到,發覺果然係一個好決定!呢間米線店細細,應該得20-25個位左右,配料選擇非常之好,仲有中英文餐單!素食嘅配料都起碼有十個,朋友話終於有啖好食😆 我睇一睇個餐單,哇,連牛肝菌都有,菌類有四款,勁呀!我就叫咗全碗餸都係豬🐷🐷🐷,有豬腩肉、豬大腸同炸醬。三豬餸全部都好食~~不過最神奇嘅事出現咗啦!媽,係真米線呀!同我喺雲南食嘅米線質地係一樣!好感動😭 好多人唔知,其實香港好多米線店都係用江西米粉😆 一來大條啲二來來貨平好多,啲客食得飽又以為好抵食,一舉幾得。但江西米粉會越食越索湯,然後發脹...口感唔使問都知難食!而真正嘅雲南米線係好幼身,好軟滑,唔會發脹亦唔會更腍,最緊要係可以掛湯!差好遠㗎~朋友嗰碗係腐皮、黑木耳,清湯。味道係正常水準,始終冇落醬煮過,但兩款餸嘅質素都有驚喜!腐皮豆味好濃,質地非常滑溜。木耳係厚肉細朵款,非常爽脆,配腍身米線食好夾!👍🏻碗細細,但米線份量都唔小喎,最尾食唔晒🙉 呢個價錢咁高質素又抵食,絕對會再幫襯!
我同朋友一個素食一個肉食,所以食米線諗住一人一碗唔使煩。