餐廳: VEDA
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-12-09 1318 瀏覽
唔少素食既朋友都話食左素之後變得好鐘意食印度菜,我個人就麻麻地,雖然印度菜好多素食,但大部分都係奶素,唔係好啱我口味。VEDA唔係純印度菜,比較似fusion,之前望過menu見大部分都唔係vegan,所以一路都冇特別想去試。後來得知11月佢地推出左vegan menu,咁難得就去試下啦。一個set有四個course,睇落都幾多,以為係二人餐,所以淨係點左一set。點知職員話原來一set係一人份量,問我地會唔會再點多啲。睇返佢個a la carte menu,大部分野都係non-vegan,而係vegan果啲又已經喺vegan menu到揀左,所以最後就咁喺vegan menu到揀多一個甜品就算。Smashed Falafel Salad有牛油果、沙律菜、同埋falafel,即係鷹嘴豆丸子,係用鷹嘴豆泥同蔬菜搓成既丸子。味道普普通通,唔算特別。Cashew Naan Pizza唔算細個,都分到6件。見到依個pizza,我更加唔明點解個set會話係for one,如果一個人食,食完個salad同個pizza應該都飽左7成。個pizza上面見唔到原粒腰果,應該係打攔左黎整個醬,個pizza

Cashew Naan Pizza唔算細個,都分到6件。見到依個pizza,我更加唔明點解個set會話係for one,如果一個人食,食完個salad同個pizza應該都飽左7成。個pizza上面見唔到原粒腰果,應該係打攔左黎整個醬,個pizza食落係甜甜地,都幾得意。

睇menu果陣keep住要google,因為有啲dishes睇完個名都估唔到佢係乜,依個Aloo Gobi就係其中一個例子。多得google大神,先知依道菜原來即係咖喱薯仔椰菜花。個咖喱唔係平時食開既印度咖喱味道,整體都係偏甜,唔覺得辣。椰菜花夠稔,又好juicy,薯仔都整得唔錯。

食完個main都已經飽,但仲有兩個甜品等緊我地。Coconut Banana Pie既批底係用nuts整既,而個糕身應該都有腰果成份,所以依件cake真係超級飽肚,直情頂到上心口。

Tofu Chai Brulee想模仿Cream Brulee,但焦糖底下既pudding質地好稀,有啲失望。印度拉茶味都幾重,唔好當佢cream brulee,當係另一款全新甜品可能會覺得開心啲。

上網book位時有得揀occasion,手多剔左birthday,結果除左件cake寫左happy birthday,職員送上時仲會唱生日歌。如果自問唔鐘意成為焦點就唔好多手亂剔。另外,本身以為酒店入面既餐廳可以好好enjoy,但估唔到原來都有限時,食飯時要係咁望錶睇下仲有幾耐,食得唔算開懷。總括黎講,依度既食物唔係好啱我口味,而且如果唔係vegan month,選擇就會更少,短期內都未必會再黎幫襯。