2020-09-23 489 瀏覽
估唔到連壽司店都會享應Green Monday,整左個vegan menu。除左一個set之外,仲有3款卷物可以揀。青瓜卷同蘿蔔卷平時都有得食就唔特別點喇,黎得就試下啲一般壽司店冇既野。知道我地係食素之後,店員就好貼心咁拎左支素食豉油比我地。一般既日式豉油都會有鰹魚之類既動物成份,所以如果店家冇講明有素食豉油既話,大家就要留意喇。壽司全部即點即整,師傅仲會留意客人進食既速度黎調節上菜既時間。先黎既係茗荷同長芋山葵。第一次見茗荷依種食物,Google完先知原來係日本薑,微酸得黎又有少少辛辣既感覺。長芋即係山藥,細心處理後冇左滑潺潺既黏液,口感爽脆。芽葱又係人生第一次見既食材,幾特別。大根壽司個樣睇落同烏賊都幾似,食落去當然係完全唔同味啦。記得之前喺台中食過一件口感同烏賊非常似既素壽司,原來係用椰青肉做,真係好有特色,香港壽司店都可以彷效下就好。露筍幾嫰,冇渣,唔錯。跟住黎既係牛油果手卷。平時唔少食素既朋友鐘意將牛油果切片點wasabi食,幾似三文魚刺身,而依個手卷,就好似食緊三文魚手卷咁。櫻花素卷賣相吸引,面頭鋪左啲扮蟹籽既蘿蔔蓉,不過食落去就冇乜特別,用料比較普通。對比平時食用蒟蒻做果

芽葱又係人生第一次見既食材,幾特別。

露筍幾嫰,冇渣,唔錯。

對比平時食用蒟蒻做果啲素魚生整既壽司,依啲用新鮮蔬菜整既壽司會健康啲。不過建議可議整多啲唔同款適同味道,參考下台灣同日本既素壽司,比大家品嚐到更高質既素食。