2016-05-08 2524 瀏覽
呢間麵包鋪前身係Le Bon Pain Bakery 結業後從新裝修 變身為依家既J'aime Pain 不過風格依舊平時好鍾意去麵包鋪 發現到有新包就會好興奮 呢次夜晚經過J'aime Pain 醒起自從佢轉手後都無再幫襯過 入內發現以前Le Bon Pain Bakery既時候已經有既紫薯Q心冬甩仍然有售 仲發現左其他紫薯麵包 即刻買左三個宵夜層層香濃紫薯丹麥方包 ($8)呢款丹麥方包絕對唔需要好似平時食方包咁淡謬謬要做三文治或者搽榛子醬花生醬果醬食 就咁食味道已經好濃郁之前Das Gute同東海堂都出過類似款式既紫薯方包 但係望落方包九成都係白色 只係夾雜住少少紫色 覺得紫薯味唔會濃得多少 所以從來都無試過而呢個唔需要多講 望落賣相已經非常吸引 幾乎整塊方包都係紫薯味細個既時候好鐘意食麵包鋪既丹麥提子條 成日朝早返學都新鮮出爐 果種面頭甜滋滋 咬開一層層既質地真係好正不過呢個可能因為唔係新鮮出爐 面層既酥皮已經淋左 不過食落依然有一層層既感覺 而且牛油味幾香 包身既紫薯味真係非常香濃 仲有啲好粉既紫薯粒粒 增加口感紫薯Q心冬甩 ($12)其實覺得呢款冬甩係參考Antoshimo既

層層香濃紫薯丹麥方包 ($8)
層層香濃紫薯丹麥方包

紫薯Q心冬甩 ($12)
紫薯Q心冬甩
其實覺得呢款冬甩係參考Antoshimo既紫薯麻糬炸包 不過味道都幾有分別
面層鋪上紫薯粉 望落啡中帶紫 不過並無增添紫薯味只得糖味 食落就100%似係山崎果款面頭沾滿砂糖既迷你原味冬甩
而油膩感方面呢個就明顯比Antoshimo重得多 一咬落去成湯匙油咇出黎 食完隻手仲用皂液洗左兩次先洗得乾淨 不過呢 就食唔出有油味既 唔似有啲冬甩咁 多油之餘仲會食到好大陣油益味 只係會食得比較狼狽姐
紫薯蓉超多 Antoshimo既炸包其實有少少空心 但呢個真係塞滿曬整個冬甩 連少少空隙都無 餡料甜度稍高 不過好滑好似蓮蓉一樣
入面既麻糬雖然體積唔大 但係超煙韌超有彈性 唔似Antoshimo果個咁已經溶成漿 失去加入麻糬既意義
其實一個即叫即炸一個已經放涼 所以比較起黎係唔準確 但係呢個真心好足料 值得一試

紫薯芝士酥皮卷 ($16/100g)
紫薯芝士酥皮卷
呢款包既價錢就係計重量既 仲可以混搭其他迷你款式 食幾多買幾多 好貼心
面層鋪左好多大大粒既芝士 焗到芝士變得微硬脆卜卜 底下既紫薯麵包味道同丹麥方包如出一轍 而且都係有紫薯粒粒夾雜係中間

如果就咁連埋面層鹹香既芝士酥皮一齊食 紫薯味就會被遮蓋 但係都會食到淡淡既甜味 就好似食緊酥皮芝士甜包咁

店內仲有好多特色麵包同甜品蛋糕 每款都好吸引 唔係紫薯控都必定會選購到心頭好
外賣自取
$25 (宵夜)
層層香濃紫薯丹麥方包