2023-02-21 1075 瀏覽
終於有機會出去抖下氣,唔駛困住係屋企。因此,要食啲好野獎勵一下自己。我去左大圍一間叫夏雪既cafe,係大圍站行過去5分鐘度就到。利申:本身讀大學個陣已經有去開佢西環間分店度食waffle。今次想試下大圍呢間。cafe內面勁有文青feel,亦都有唔少後生仔女坐係度飲杯coffee 吹下水,個氣氛同格調都唔錯。我地叫左一個忌廉芝士窩夫配沙律,要左牛油果同煙三文魚 (HKD 80)同埋全日窩夫早餐 (HKD 108)。個忌廉芝士窩夫係咸咸地,有別一般甜既窩夫,味道幾特別,做brunch其實都真係唔錯。佢地好細心咁將啲牛油果切成一片片咁方便食。個煙三文魚都好整齊咁伴碟,味道算係幾鮮甜。整個賣相唔錯,顏色豐富。跟住黎既就係all day breakfast,材料都幾豐盛。有香腸,炒啡菇,煙肉,茄汁豆,忌廉芝士窩夫同炒蛋。香腸同煙肉整得好好,咬落去好稔,味道又唔錯。個啲啡菇都算大塊,炒蛋就又香又滑。雖然今次係咸食為主,但都好好味,同佢既主打甜食一樣咁出食👍🏻