2020-12-26
每次都預早少少入座打點一切,等待您的到來。被迫坐迷你二人枱,食多幾道菜都無位放,仲要放埋調味料、餐牌、用具,迫上加迫,討厭。Asahi 生啤,繁忙工作過後,來杯冰凍啤酒大口灌入,人生一樂也!赤酢壽司系列,池魚皇、伊佐目、平目魚。飯粒程淡淡淺啡色,獨特的味道與香氣。由淡食到濃依次序,全部白肉魚都係較清淡的,不過各有所長。池魚皇極有彈力,魚味清爽。伊佐目軟軟滑滑,陣陣鮮味。平目魚油油潤潤,綿綿甘香。吞拿魚腩海膽丼,吸睛的畫面,刺身堆得滿滿,顏色鮮艷奪目,索一索聞得到的海鮮鮮味!侍應妹妹我係要有蟹腳既海鮮三色丼 $208 呢,依家變左吞拿魚腩海膽丼 $268 啊!最愛大大啖海膽刺身混在飽滿珍珠米間,頂層再鋪上油潤激甜大拖羅享用,色香味爆發到靈魂出竅,罪過罪過!麵豉湯,平實滾燙味濃,嘆完大碗飯狠狠灌入,痛快淋漓。和牛薄燒,嫩嫩綿綿鐵板燒薄切和牛捲著大量蔥花蒜蓉,香口惹味。珍寶赤蝦刺身,赤蝦廿蚊有找抵到爛,雖然比牡丹蝦次一級,不失黏彈鮮甜。伴碟炸蝦頭凍冰冰,無肉無汁乾爭爭,只作裝飾吧。天婦羅盛,雜菜天婦羅包羅萬有,蕃薯、南瓜、紫蘇葉、茄子,新鮮鬆化,不硬不油。還有兩大條車海老點綴,肉爽香甜。螢光
螢光魷魚軍艦,熟的螢光魷魚比起醃漬的失色許多,乾乾嚥韌,食味平凡。珍寶帆立貝壽司,無可抗拒的味道,鮮甜到世界盡頭!濕潤軟綿,拍爛手掌。廣島蠔,日本蠔一向味道清淡,配上蔥花蘿蔔蓉豉油,食其肥美爆汁!
鮮北寄貝裙邊壽司,充滿貝殼類的淡淡鮮甜,輕彈可口。酒煮日本蜆,火喉出色無過熟,鮮味爆燈,彈牙肥美多汁。鹽燒秋刀魚,天生魚油澎湃魚味特別濃厚,脆皮搭結實魚肉,每口噴著魚汁,不得了!
迷你三色丼,豪華一口壽司,三文魚子咸鮮脆卜卜在口裡爆破,吞拿魚腩蓉滴著甘甜魚脂,濕潤黏滑鮮甜海膽,合體攻擊,我完全投降了!油甘魚腩刺身,罕見程乳白粉紅色油甘魚腩,可遇不可求!魚脂極甜,肉質滑溜,魚甜味道非凡絕頂!
火炙大吞拿魚腩紅飯壽司,肥美到彷似豬肉一樣,炙完表面變成淺啡色而內裡保持誘人粉紅色更似豬肉!部份魚脂被熱力溶化,更油潤更濃郁更滑嘟嘟,焦香美味到死!火炙和牛壽司,無敵!全熟的外層,牛味超凡,中間紅紅嫩肉撞薑蓉蔥花,提鮮提味,百倍昇華。
赤貝壽司,食開即劏活赤貝,冰鮮貨雖爽爽,但根本滿足唔到我!大蝦壽司,熟到過晒龍,平平無奇。北寄貝壽司,味道清淡而軟腍,感覺一般。板長蝦壽司,即係天使蝦,千載不變淡茂茂,無味爽彈。八爪魚壽司,簡單就是美,咸鮮搭八爪魚鮮,邊爽肉彈做得好!三色壽司,伊佐目、油甘魚、秋刀魚,鮮鮮鮮、滑彈魚甜,質素穩定。
甜蝦壽司,嬌小玲瓏但美味絕倫!鮮北寄貝壽司,鮮甜綿滑無得頂!炸軟殼蟹,沒有驚喜偏硬脆漿,油不清澈炸得顏色暗淡,煎炸味強烈,幸好蟹鮮啖啖肉。熱燒玉子,乾鞋隔夜蛋一樣,二十成熟的老蛋翻熱出場!
大吞拿魚腩刺身,太凍還有霜,成塊排狗係眼前一樣!凍到牙都陣,影響口感同味道,好采夠肥美。魚脂超勁入口即溶滑溜溜。活北寄貝刺身,新鮮活劏,特別甜美,鮮氣盡露。原條伊佐木刺身,最愛原條鮮魚刺身,每次必食!綿綿清甜,越紅越美味可口。
火炙鹿兒島和牛赤酢壽司,雪花肥牛純天然甜味,炙過的焦香拼埋牛脂及赤飯,十全十美!珍寶赤蝦壽司,大大隻蝦眼前一亮,濕潤閃閃發光,爽甜黏滑。吞拿魚沙律軍艦,酸咪咪的沙律醬跟吞拿魚永遠絕配,用上刺身更加醒神開胃。芥辣墨魚軍艦,芥末刺激清新,墨魚黏黏充滿彈性。
廣島蠔軍艦,半熟漬蠔結實,蠔味香濃,肥美蠔肚射出蠔汁,鮮甜無比!極盛海膽丼,大大片鮮橙色兇湧海洋盡收眼簾!多多海膽少少飯,鮮甜味進入血液再運行全身,絕對無得彈!海膽迅間被我消滅掉,但仍有半碗飯呢!無緊要,仲有其他靚靚刺身可以同吃。