2024-12-06
尖沙咀有間點心店,真係旺到爆,細細間但出品完全無得輸!好彩今日細枱不用等好耐,入到去坐下,見有遊客、本地人、街坊、上班族,食客種類多,而且排隊人龍不絕。首先試咗佢哋嘅招牌蒸飯——籠仔蒜蓉海蝦飯,海蝦夠鮮,還有蝦膏,蒜蓉同飯香味撲鼻。我見枱枱都有一籠蒸飯,好厲害。之後試咗幾款蒸點,傳統之中帶啲創意:龍蝦餃金黃外表非常吸引,內餡鮮甜厚肉;芥末鵪鶉蛋燒賣啲芥末唔會過猛,鵪鶉蛋啖啖好味。腸粉方面就試咗香茜牛肉腸粉,未見過咁厚的內餡,牛肉夠厚夠嫩,香茜味啱啱好。炸點有沙律蟹柳春卷,原來無蟹柳,但有隱藏版蝦仁同啲鮮果,沙律醬清新又唔油膩,絕對驚喜!最後仲飲咗佢哋嘅招牌水果茶,用新鮮水果沖,菠蘿、橙、藍莓、蘋果、火龍果,再加粒話梅,酸酸甜甜超級解渴,好滿足!
龍仔蒜蓉海蝦飯
樂意水果茶