2011-11-23 41 瀏覽
我嘅爸爸、媽咪去旅行最後一日。當晚,我走到中環一間出名兼有米芝蓮美譽嘅食府 <王府>!平日晚上 8:00 左右,喺中環區嚟講,呢度都算多人!幸好!我獨自走嚟易搵位! 地方細小,坐得迫夾!所以,我 prefer 坐開面嘅坐位!一睇餐牌,餃子款式多不勝數! 可以選擇 淨餃子或 餃子配麵,反而跟麵價錢仲平!真估佢唔到!淨餃子一份 10 粒,後者則只有 5 粒!既然一場嚟到,當然要試吓餃子麵!西紅柿雞蛋餃麵 $29如果淨西紅柿雞蛋餃的話係 $35。西紅柿即係番茄!聽聞係北方人嘅叫法! 先講餃子:餃子皮厚度還算合格,質感有點粗糙,相信係自家出品! 包住番茄、炒蛋、芫茜。番茄比例上較多! 味道清新!酸度恰到好處!加入芫茜後,能提升清香味! 就算食完亦唔覺得漏!果然很不俗!麵條粗度參差不齊! 麵質尚算不錯!有煙韌口感! 與上清湯一齊食,係絕配!整體味道不錯!只係質素略遜一籌!價錢方面的確相宜!一試無妨!我上星期一,到中環歌賦街的 <上海弄堂菜肉餛飩> 食菜肉餛飩麵,質素不錯!不妨比較一下!http://www.openrice.com/restaurant/comm
<王府>
地方細小,坐得迫夾!所以,我 prefer 坐開面嘅坐位!

一睇餐牌,餃子款式多不勝數!
可以選擇
淨餃子或
餃子配麵,反而跟麵價錢仲平!真估佢唔到!

淨餃子一份 10 粒,後者則只有 5 粒!

既然一場嚟到,當然要試吓餃子麵!

西紅柿雞蛋餃麵 $29
包住番茄、炒蛋、芫茜。番茄比例上較多!
味道清新!酸度恰到好處!加入芫茜後,能提升清香味!
就算食完亦唔覺得漏!果然很不俗!
麵條粗度參差不齊!
麵質尚算不錯!有煙韌口感!
與上清湯一齊食,係絕配!
西紅柿雞蛋餃麵
包住番茄、炒蛋、芫茜