2017-02-24
N年前行過發現呢間小店,但總係冇機會幫襯!之前特登落去試吓,我真係好彩!老闆話佢啱啱新年返咗哈爾濱20日,當日第一日開舖!😎店內並唔多位,大概只有10個位左右,有一位姐姐喺度整緊牛肉餅,我以話不說就點左一個嚟食下!新鮮即煎,夠晒熱!我一口咬落去個餅度,啲肉汁蹦蹦聲流出來,接都接唔住😂牛肉味濃郁,加上即煎同埋加埋豆瓣醬,絕配👍🏼👍🏼我見場上寫呢度有地道炸醬麵食,我問老闆係咪北方口味嘅炸醬麵,佢話地道到不得了,所以我叫左一個來品嚐!個面睇落去好對板,一食落去就有返當年我去北京食地道炸醬麵嘅味道!濃厚的炸醬加上青瓜絲蘿蔔斯蒜蓉,一陣面香衝上黎!正!係食面同老闆吹水期間,得知原來老闆係哈爾濱人,同埋原來啲面係佢哋自己手擀,怪不知有唔同嘅味道😋😋總括而言呢一間係我係香港食嘢以來食得最地道嘅一碗炸醬麵!