2023-02-11
因家裏親戚有印尼華僑,所以自少都會有機會食印尼菜。一直感覺印尼菜比較 “水椰椰”,比較稀同埋淡口。但呢間餐廳早兩年經過已經想試,一直 save 低 在 Openrice 裏面。今日在附近找地方 lunch,想起禮拜六應該不會太滿座,兩個人12:15 左右去到,不太滿。餐牌有中文的,所以大家叫菜不難。今次選之前未試過也未聼過的:Mie Ayam Special (鷄肉牛丸撈麵) - 牛丸好嫩,口感好似牛仔肉一樣,放在表面的印尼炸雲吞是無餡的,但都好香。鷄肉都好香,麵的口感都好有彈性。Nasi Kuning Campur (印尼雜錦黃薑飯) - 好香,味道好濃 (可能大家會覺得咸,但我覺得 OK),有牛肉同鷄肉在裏面,食完感覺好飽滿。另外就是在其他 Openrice 食評有其他網友推介的鷄肉沙爹,真係好有肉汁好嫩。飲品就在可預期之内,叫了個奶茶 (Teh Su Su),都不錯。午飯時間好快就坐滿,樓面只有一個員工一脚踢點餐、送餐同埋門口小食、甜品的外賣,大家要俾d耐性。有位老人家 (可能是老闆娘? 操粵語、客家話同印尼話的) 都好友善,好喜歡同客人傾計的。今日來食飯,感覺好良好,以後如果
餐牌有中文的,所以大家叫菜不難。
今次選之前未試過也未聼過的:
今日來食飯,感覺好良好,以後如果一個人在附近揾野食,可能我會從茶餐廳移步過來再食飯。
題外話/補充資料:
這間餐廳只收現金,今日有其他顧客問,但話八達通機壞用不到,所以大家來之前準備定現金。