2014-12-18
2074 瀏覽
寫一個人夢幻(haha) Another fine day呢度好耐之前已經見有朋友去過,呢日得閒,係中環行行下突然想去,於是由PMQ一路搵搵搵,終於黎到!其實我經常都一個人去coffee shop,不過一個人去coffee shop然後寫封信又真係未試過。當日去到已經5pm左右,冇人,一個人坐哂。叫左一個set,選darjeeling tea。舖頭既概念係,都市人應該抽抽時間關心下自己既心靈,所以就會俾信紙我地,寫完之後交俾佢,然後一年內既某一日會出現係我地信箱。呢件事好夢幻喎。品評方面,darjeeling係比較清淡既紅茶,覺得吃甜既時候用來中和一下,感覺會不錯。至於食物,一人set有6件野。有蛋黃醬三文魚tart,脆脆地; 磨菇tart就好重奶油同埋蔥香; scone有玫瑰味,香口鬆化; brownie好濃既朱古力味,如果中間既果仁脆d會仲好; daily special柚子jelly,味道清新,但質地有少少實, 面頭既cream加左d粒粒食落好似爆炸糖,感覺特別,有d surprise。
一個人
夢幻
當日去到已經5pm左右,冇人,一個人坐哂。
叫左一個set,選darjeeling tea。
舖頭既概念係,都市人應該抽抽時間關心下自己既心靈,所以就會俾信紙我地,寫完之後交俾佢,然後一年內既某一日會出現係我地信箱。呢件事好夢幻喎。 品評方面,darjeeling係比較清淡既紅茶,覺得吃甜既時候用來中和一下,感覺會不錯。至於食物,一人set有6件野。有蛋黃醬三文魚tart,脆脆地; 磨菇tart就好重奶油同埋蔥香; scone有玫瑰味,香口鬆化; brownie好濃既朱古力味,如果中間既果仁脆d會仲好; daily special柚子jelly,味道清新,但質地有少少實, 面頭既cream加左d粒粒食落好似爆炸糖,感覺特別,有d surprise。
題外話/補充資料:
*呢度真係幾靚~~
*如果想有high tea一層層cake stand, 要叫兩個set以上先會用