2016-10-20
之前都食過呢間d米線,係我鍾意食嘅米線店之一,味覺濃郁鮮味,d送都好味。聽講近排出咗干鍋,有得食乾鍋之餘,食完之後仲可以加水打邊爐,同雞煲一樣,特地去一試拒嘅味道。佢本身個套餐就可以先揀咗自己想要嘅味道,例如麻辣味,香辣味,又話者係唔辣。另外自己可以加四至10款配料。因為而家啱啱做緊時食價嘅關係所以$98就可以包兩個肉加兩個菜,其實都十分之抵食,咁我哋就叫左你一個試一試佢先。我就揀咗黑栢葉,鯇魚片,什菌同埋米線。辣度就選左小麻辣。因為呢到嘅辣比平時嘅辣度犀利,所以我都唔敢叫得太辣。點知都係要辣到雲,真係眼淚水都流出嚟,成個人好刺激,由喉嚨辣到去個鼻,個鼻再通道去耳仔嗰度。。。。所以建議大家由小小辣開始!成個干煱嘅味道就好似我喺深圳食嘅口味一樣,有干燒嘅味道,再加辣椒味,鹹味適中,整體嚟講都好好味。但略嫌無乜麻味,同油多左d。配料就有,芹菜,西式青紅椒,洋蔥,芫茜等等。芹菜加埋落去炒,簡直係絕配。黑栢葉好爽口,d鯇魚竟然一d泥味都無,雜菌就有雞髀菇,冬菇同埋秀珍菇三款。成個窩煮出嚟都幾大份下,但原來係辣椒多,我足足夾咗兩大碟出嚟,先至可以夾到啲米線同埋啲餸嚟食,但配料嘅份量就略嫌少咗啲,
因為而家啱啱做緊時食價嘅關係所以$98就可以包兩個肉加兩個菜,其實都十分之抵食,咁我哋就叫左你一個試一試佢先。 我就揀咗黑栢葉,鯇魚片,什菌同埋米線。辣度就選左小麻辣。因為呢到嘅辣比平時嘅辣度犀利,所以我都唔敢叫得太辣。 點知都係要辣到雲,真係眼淚水都流出嚟,成個人好刺激,由喉嚨辣到去個鼻,個鼻再通道去耳仔嗰度。。。。所以建議大家由小小辣開始!
成個干煱嘅味道就好似我喺深圳食嘅口味一樣,有干燒嘅味道,再加辣椒味,鹹味適中,整體嚟講都好好味。但略嫌無乜麻味,同油多左d。 配料就有,芹菜,西式青紅椒,洋蔥,芫茜等等。芹菜加埋落去炒,簡直係絕配。黑栢葉好爽口,d鯇魚竟然一d泥味都無,雜菌就有雞髀菇,冬菇同埋秀珍菇三款。
成個窩煮出嚟都幾大份下,但原來係辣椒多,我足足夾咗兩大碟出嚟,先至可以夾到啲米線同埋啲餸嚟食,但配料嘅份量就略嫌少咗啲,兩個人唔算夠飽。 雖然可以加湯再加 火鍋,但係就勁辣,已經唔敢再加湯打邊爐,下次食唔辣嘅時候再試下加湯打邊爐,應該個味道會同拒整米線出嚟嘅味道差不多,好想再試下。