2014-10-18 3934 瀏覽
話說馬鞍山間金滿庭搬左,俾人鬧到嘩嘩聲,我自己係度諗,究竟呢間餐廳有冇咁好食呀? 仲要成日見到鑽石山呢間爆哂棚咁,係今日呢個即興嘅4人聚會就揀左等呢間嚟食。不過一如所料,真係等左我地成廿幾分鐘,我見到我班朋友都嬲嬲地,但我無理會~ 哈anyway, 總算入到去啦~ 我地坐到卡位添啊~ 個位都幾有私人空間嘅~ 上海餐館嚟講佢嘅裝修真係幾開揚同光猛。餐廳提供左一碟頭盤俾我地,係醉雞,其實肉質都叫爽口,不過感覺真係放左好耐咁。我點左好多openrice食家們推介的菜式,真心推介嘅就只有擔擔麵,真係好好食! 無論係麵質同湯底嘅味道,我點咗少辣,真係有少少辣,但係佢嘅花生唔算太多,所以整碗麵嘅口感都好balance,係食完想再食嘅item!見到menu賣相嗰時,以為係似譚仔嘅雲泥白肉,但係食後覺得譚仔好食好多。呢碟野附送左一碟細細地嘅辣汁俾我地點,但係無助佢係我地張枱嘅銷情.....=_=" 嗰陣肉嘅味唔係人人受得住,而我可以話俾大家知,我第二日諗返起呢陣味都依然係想嘔。而呢碟火腿津白就普普通通,略嫌火腿其實沒有火腿味,只是求其將佢地炒埋一碟。時令菜式- 蟹粉小籠包(4個)奉勸大家要一嚟就食,因
擔擔麵
雲白玉
辣汁
火腿津白
時令菜式- 蟹粉小籠包(4個)奉勸大家要一嚟就食,因為凍左真係唔好食架~ 皮唔厚,而且有空間俾肉同皮中間養住啲肉汁,蟹粉到最後先食得出,但係依然好好食。如果要挑剔,可能係蟹粉無令整個包都有嗰種味。
蟹粉小籠包
呢度嘅砂鍋雲吞雞其實真係唔錯,首先我地叫半隻雞真係有半隻雞整返出嚟我地食,雲吞份量適中,我地每人都有2粒食,而且雲吞皮唔厚,佢條雲吞皮裙好似水母咁好優美好係啲湯度浮下浮下~ 入口好滑好好食~
砂鍋雲吞雞
雖然我飽,但係我仍然唔知邊度可以塞得落甜品,我點左桂花酒釀丸子,因為我真係好鍾意食佢釀過嘅糯米。不過呢度特別在,好多地方嘅酒釀丸子,丸子是吉的沒餡,但這裡是芝麻,有餡唔緊要,但唔好個皮薄到啲芝麻都就快流出嚟嘛.....
桂花酒釀丸子
不過仍然值得一讚係桂花味好出,糯米好多~
2014-10-15
25 分鐘 (堂食)
擔擔麵
蟹粉小籠包