2024-04-10 934 瀏覽
今日我和老公出開銅鑼灣,佢問我想唔想試下Bakehouse嘅酸種蛋撻,我話當然想啦,但次次經過中環嗰間都有好多人排隊! 老公話今日可能冇乜人排隊, 好幸運地今天真是少啲人,可以買到佢哋出名嘅Sourdough Egg Tart (酸種蛋撻),另外仲買埋佢哋嘅 Apple Crumble Danish 同理 Cinnamon Pecan Roll㖭! 好開心呀! 今次是我第一次食酸種蛋撻, 感覺有些像葡撻外形, 食落口就沒有葡撻咁甜,而且蛋醬好滑,鬆皮沒有港式蛋撻咁厚,但咬落好鬆化,口感幾得意,總算見識過什麼是酸種蛋撻,嘻嘻!另外,我一定要推介Bakehouse 嘅 Apple Crumble Danish,這個丹麥酥酥皮好鬆脆,又足料,而且裡面加埋 custard,不太甜,真係超級好味道呀!至於個Cinnamon Pecan Roll,肉桂核桃卷個皮係做得好鬆化,但個Glazing 略為太甜,所以我就覺得一般,可以啦!雖然今次我們沒有買到croissant,但試咗佢哋其他酥皮包點,都覺得Bakehouse 嘅麵包有一定的水準! 不過以麵包來說,Bakehouse價錢就真是偏貴,走貴
!

!

雖然今次我們沒有買到croissant,但試咗佢哋其他酥皮包點,都覺得Bakehouse 嘅麵包有一定的水準! 不過以麵包來說,Bakehouse價錢就真是偏貴,走貴價路線! 如日日食小妹就afford唔起啦,試過就好滿足!
酸種蛋撻
Apple Crumble Fanish
2024-04-09
外賣自取
$46.5 (其他)
酸種蛋撻
Apple Crumble Fanish