2005-07-15 20 瀏覽
經過一個多月的裝修, 粉嶺海皇重新開舖, 終於有番粥食....裝修較為新式, 以紫色為主, 較以前光猛得多, 但冷氣又凍了一些.還有些舊的侍應姐姐, 還有點親切感, 亦有很多新面孔, 又有點新鮮感.海皇原來有很多制服, 有服務員的黃藍, 有部長的黑白套裝, 有經理級都老西, 又維修部是T Shirt, 今日原來多了個門口的知客姐姐, 全身紫色的配搭, 似足招牌顏色一樣.款式很多依舊, 但有些新搞鬼野, 如牛腩腸粉撈, 火鴨絲腸粉撈等, 仲有蕎麥麵供應.我要了一客早餐, 包括皮旦瘦肉粥, 還是往昔水準, 但跟住的蝦米腸是冷冷的, 略為失望.另外要了一杯凍豆漿, 夠凍夠甜. 一邊食, 維修部一邊開假天花工作, 雖然附近不安排坐人, 但衛生還是不太好吧.OK 純是因為凍蝦米腸, 希望是偶然失手. 一定會幫襯, 否則附近無乜好粥食.

另外要了一杯凍豆漿, 夠凍夠甜.