2018-11-15 6216 瀏覽
平日放假約埋朋友去尖沙咀行街再食晚餐,因為驚尖沙咀好多人好難搵位,一知道放假就plan定晚餐食咩,之前有幾個朋友都推介過一間樓上西餐廳 – Shine,之前想去食,不過個次full booking食唔到,今次一個星期前喺openrice訂到枱。🤪😍喺海港城行完街🛍,就過北京道搵個間餐廳,餐廳喺太子集團中心(地點好方便, 其實喺I Square 隔離),全座大廈有好多唔同餐廳,不過我哋食飯時間去都唔駛等好耐先入到𨋢。Shine 就係呢座大廈嘅6樓,餐廳唔係好大,有bar枱位普通餐枱位。我哋訂咗位,所以唔駛等位就可以入座,我哋被安排咗坐喺bar枱隔離嘅一張二人枱,自成一角,感覺好舒服,私隱度好高。餐廳燈光都偏暗,所以每張枱都有一個電子蠟燭,氣氛都幾好,無論同朋友👭黎食飯傾計,定情侶👫黎食飯,呢個環境都唔錯!由於我唔飲酒嘅關係,我就揀咗杯mocktail🍹,mocktail都好多唔同選擇,諗咗好耐要Mr. Cool 定Party Rock🤔,最後都係決定要Party Rock, 因為本身都唔係好鍾意薄荷味。😛Party Rock – 唔會雪碧味太重,蓋過晒其他嘢,mix得啱啱好🤩黃金蟹餅🦀

Party Rock

黃金蟹餅

黃金蟹餅🦀 – 見好多人都推介呢個,所以諗都無諗就叫呢個
啱啱炸起,超級熱,切開咗見到入面滿晒蟹肉
份量都幾多,食落去個皮好簿,啖啖都係蟹肉,唔會好似平時食嘅蟹餅mix咗好多配菜👍🏻👍🏻
伴碟嘅配菜,應該係蕃茄溝埋黃椒,配埋個sauce, 酸酸甜甜,好開胃,食完咁大塊蟹餅之後食埋個個配菜,即刻無咁滯。

水牛城雞翼

水牛城雞翼 – 上菜已經feel到熱辣辣,雞翼炸到脆卜卜,配埋個D醬,少少辣,好惹味🤤🤤
D醬啱啱好,唔好太濃味。同行朋友唔係好食得辣嘢,佢唔要咁多醬都食到。D醬好味到連伴碟嘅菜都食埋。

黑松露大啡菇意大利飯

黑松露大啡菇意大利飯🍄 – 一黎已經聞到好香嘅黑松露味,原隻大啡菇放係面,先食一啖大啡菇,好juicy呀!
個飯好creamy,  除咗大啡菇,仲有好多雜菌,根本上每一啖飯都食到菇。

燒安格斯肉眼扒

燒安格斯肉眼扒 (7成熟)🐮- 燒得好靚,切開黎睇入面仲係粉紅色,揀咗紅酒燒汁,不過決定試一舊唔點汁嘅,牛味好濃郁,肉質好嫩。之後試下點汁食,個汁唔會太濃蓋過個牛味,啱啱好!有好多唔同配菜,薯仔、菜、盧筍、同埋重點 ---- 焗蒜頭!😏😏焗得啱啱好,配埋舊牛食一流。
牛扒除咗燒汁,仲有可以揀配青胡椒汁,好似幾特別,下次可以試呢個汁。😋😚

整體感覺好好,環境舒服,食物選擇多又好味,服務良好,不過下次想食一定要記得早D book枱!😅
2018-11-12
Party Rock