2020-07-31 441 瀏覽
呢間麵包店係我近期最愛,沒有之一,之前已經介紹過抹茶三角同紫薯拉絲包,今次就買左夏季限定嘅冰心包同三款bagel。 🍽小山園抹茶冰心/原味雲呢拿冰心包身好鬆軟,一搣開啲餡即刻爆出黎好澎湃,餡料用法國忌廉同北海道煉乳製作,口感順滑唔膩,抹茶味溫和但有茶澀味。原味都唔錯,味道就似泡芙入面嘅忌廉,抹茶味特別啲。 🍽擂沙芝麻貝果享樂嘅貝果唔算好煙韌,但亦唔係普通麵包質感,要用啲力扯咬,包面加左黑白芝麻粒,餡料就係擂沙湯圓個味,唔會過甜。 🍽伯爵麻糬奶茶貝果包體有淡淡嘅茶味,麻糬好香黑糖味,係黏軟果種,有啲似蕨餅,奶酥食落係珍珠奶茶嘅味道,呢款對我黎講有啲甜,同埋啲餡偏埋一邊。 🍽紫菜香蒜芝士貝果第一次食鹹貝果有驚喜,包面有唔少紫菜同芝麻碎,個餡好勁蒜味,但無掩蓋包體嘅紫菜味,加埋鹹香嘅芝士,絕對係重口味之選。

🍽小山園抹茶冰心/原味雲呢拿冰心

小山園抹茶冰心