2018-10-13 1608 瀏覽
上年已經知道喺太子有一間超人氣嘅Cafe Paradise餐廳,我同阿肥分別唔同時間嚟過兩次都食唔到,因為佢哋實在太full booking啦,如果想walk in嘅話可能都要等一段唔小時間,最近知道佢哋開多一間分店分散人流,今次終於都俾我哋有機會試到啦喺門口已經見到呢啲好得意嘅小擺設,有摩天輪又有旋轉木馬仲見到裡面有聖誕雪人公仔添,好可愛㗎晚飯時段真係好多人客,好彩咁啱有兩個位俾我哋入。裡面嘅裝修簡潔,都係以天藍色同埋白色為主,走童話路線。Set dinner主要有七款選擇,套餐已經有餐湯+田園沙律+一個主菜,另外有嘢飲同埋甜品送,好多嘢食。羅宋湯好夠熱,味道鮮甜因為有好多蔬菜喺裡面,冇辣味嘅,蕃茄味好濃。田園沙律都好開胃因為沙律菜配粟米加上胡麻醬,仲有兩粒車厘茄。阿肥叫咗呢個香脆豬手配燒汁($168蚊),份量都幾大所以都唔算貴呀。見到隻豬手皮炸到脆卜卜,豬肉同肥膏分佈平均所以口感夠腍,唔會乾爭爭,豬手上面灑咗少少香草粉之餘,再點埋啲燒汁一齊食就更加好味。原來配菜仲有啲沙律菜,炸番薯片,薯蓉+燒菠蘿同埋翠玉瓜,營養均衡好重要。阿肥超鍾意食燒菠蘿所以我將我嗰塊都俾埋佢食物嘅賣相仲好精美

羅宋湯
前菜沙律
香脆豬手配燒汁
食物嘅賣相仲好精美添

石斑魚柳配牛油檸檬汁
而我就揀咗呢個石斑魚柳配牛油檸檬汁($198蚊),雖然比豬手貴左少少但係都好值得㗎。呢塊魚柳好新鮮一啲腥味都冇,魚肉好厚實所以好彈牙。層魚皮俾佢炸到脆卜卜又好香,記住一定要點個牛油檸檬汁超好味,魚柳有兩小塊,我食一塊已經差唔多點晒佢啲汁,厚住面皮問店員可唔可以比多個汁我,之後店員話原來個汁係廚房即煮㗎~唔怪得知個味道溝得咁特別啦
香得嚟又酸酸地好開胃。而我都一樣有配菜沙律菜+燒菠蘿+翠玉瓜+薯蓉同埋炸番薯片。我超級欣賞佢個番薯片因為本身已經切到好薄炸起好好食,插咗喺個薯蓉波上面簡直就好似一幅藝術品咁。個薯蓉好creamy好味道,成個餐食晒已經好飽因為塊魚柳真係好足秤

凍檸茶
阿肥唔好飲甜嘢所以佢就普普通通叫杯凍檸茶,糖水份量自己落。
瑪奇朵咖啡Latte  Macchiato
我呢杯瑪奇多咖啡好精緻,上面有泡沫之餘仲灑咗啲可可粉,入口先甜後苦再嚐到咖啡香,正呀

益力多雪糕
估唔到晚餐送嘅餐後甜品咁有驚喜~本身以為佢係雲呢拿雪糕嚟,點知原來係益力多味㗎
真係好特別
益力多口味似乎做咩甜品都受人喜愛

2018-10-08
$209.5 (晚餐)
羅宋湯
前菜沙律