2019-07-20
畢業之後,在中環開始上班有不少個晚上都在這裏和朋友飲酒食飯,係一個充滿回憶嘅地方。知道這裏7月19日後便會結束營業,所以特意和朋友在這之前光顧。可能因為就快結束營業,平日午餐時間整間餐廳都坐滿了人,氣氛很熱鬧。我們點了意粉牛扒薄餅一齊分享。前菜點了Burrata cheese, 芝士正常水準反而番茄很甜。主菜方面叫了兩個意粉,分別係大蝦墨汁意粉及蜆肉意粉。這裏的墨汁意粉雖然墨汁味欠奉但很香芝士奶油味,加上新鮮爽脆嘅大蝦,係我在其中一個最喜歡嘅主菜。另外的蜆肉意粉,當中的蜆肉份量不少而且大隻新鮮加上橄欖油嘅香味亦都係一個不錯嘅選擇。另外點了午餐中的牛扒, 分量可以,而且用爐火烤至外層帶有焦香味而入面有肉汁,幾好。另外唔少得餐廳招牌大薄餅,點了推介的Pizza no.2 滿滿嘅辣肉腸蘑菇芝士香腸,佈在薄餅底上,又脆又香口。這裏嘅薄餅有兩個size, 細嘅就係普通12吋的圓形薄餅,而大薄餅係長方形,會放上一個木板上,比較少見,所以我每一次來都會選擇大薄餅。 最後送上午餐附上嘅甜品tiramisu。這個甜品奶油味香滑,但整體味道只屬正常水準。有很多意大利餐廳嘅甜品做得比它更好。這裏嘅出品唔算特
這裏嘅出品唔算特別好味,但餐廳對我而言有好多回憶。應該在結業之前會再來一次happy hour。