2023-12-05 184 瀏覽
今次去到一間胡同裏嘅粥鋪,濃濃嘅人情味撲鼻而來🤤。話唔定就係因為呢種人情味,令到粥鋪當中嗰碗粥,特別嘅滋味呀!🍲舊式牆磚摞成嘅小店,一進去就聞到米香。我叫咗一碗皮蛋瘦肉粥,熱氣騰騰送上檯。粥靚得嚟,綿滑得滯,真係好入口;皮蛋夠香,瘦肉又嫩,一啖粥一啖肉,真係心暖暖。😌邊食粥邊夾啲濃香鹹蜀骨,啖啖肉骨汁,鮮味夠晒撩人。腌制得啱啱好,唔鹹過頭,又帶點微微甜,外皮脆卜卜,肉質卻軟嫩。仲有,呢間舖頭嘅油條特別爽口,唔似外面啲油腻腻,反而係外酥內軟,好似剛剛好搭配我班綿滑嘅粥!總括嚟講,這間粥鋪冇花巧裝潢,但係食物真材實料,係咁嘅寒冷天氣中,給人暖笠笠嘅感覺。食得飽心又飽肚,下次仲會再嚟添!💯