2017-09-16
上星期同FD子去左旺角彌敦道既宮崎日式燒肉店,因為實在有唔少朋友推介依間燒肉放題,所以選定依間去試試!果晚好幸運呀! 完全唔駛等就有位,店面相當寬敞,唔似其他放題餐廳將D枱逼到密一密,我地仲要坐到卡位成晚都坐得好舒適,可以慢慢食慢慢傾,氣氛非常好!首先一出場既係大蝦! 名乎其實真係夠肉又大件~而且蝦膏好足,係非常適合燒烤既item仲有XL大蜆!我地燒左一段時間,見到開口既蜆裡面D肉汁滾曬,一啖塞滿個口既感覺真係好滿足,好耐冇試過食放題贈送咁king size既蜆同蝦喇~再黎就係唔同種類既烤肉!睇到有食評話依間烤肉既爐唔夠大火,我又覺得唔係喎,火路反而啱啱好tim,因為以前去過韓烤,亦都去過燒肉專門店,真心覺得有D爐係handle 唔到^^"始終我都唔係專業人仕,幾靚既牛一擺上去,燒熟依件又唔顧得果件,一不留神就燒燶你都咪話唔灰,而且因為自己技術差,浪費左好好既肉真係好可惜啊! D:依間既爐係十分適中^^ 值得一讚我地叫左唔同種類既豚肉、牛肉,款式好多,肥瘦均稱,薄切牛同豬都係我既心水之選!值得一提既仲有佢地既醬汁本身自問係重口味既人 XD提一提大家,想燒得更入味真係要靠依2種醬!等D肉
所以選定依間去試試!
好耐冇試過食放題贈送咁king size既蜆同蝦喇~
再黎就係唔同種類既烤肉!
睇到有食評話依間烤肉既爐唔夠大火,
我又覺得唔係喎,火路反而啱啱好tim,
因為以前去過韓烤,亦都去過燒肉專門店,
真心覺得有D爐係handle 唔到^^"
始終我都唔係專業人仕,幾靚既牛一擺上去,
燒熟依件又唔顧得果件,一不留神就燒燶你都咪話唔灰,
而且因為自己技術差,浪費左好好既肉真係好可惜啊! D:
依間既爐係十分適中^^ 值得一讚
我地叫左唔同種類既豚肉、牛肉,款式好多,肥瘦均稱,
薄切牛同豬都係我既心水之選!
值得一提既仲有佢地既醬汁
本身自問係重口味既人 XD
提一提大家,想燒得更入味真係要靠依2種醬!
等D肉就燒熟既時候點D醬汁然後再燒一燒,
效果真心好!haha 真係令本身好好食既肉再提升至另一層次! 除左燒肉之外,我地都點左好多其他野,
清酒煮蜆係本人每次食放題必點之選,
依間,我可以話,食過咁多間最好既清酒煮蜆,
因為真!係!好!甜! 好細微既item都做得咁好,覺得好窩心
仲有芝士年糕同火炙三文魚壽司都係必點的~
燒菠蘿我都食左唔少
果晚我地掛住密密食密密食,其實影既相唔多,
不過依間烤肉交題因為真係太抵食所以膽粗粗上黎openrice私心推介!
下次gathering 都會揀返依間!