蘇媽嘅新加坡菜出名就係人都知,而原來尖沙咀店係連住另一間姐妹店蘇爸(So Bar),風格完全唔同係一間酒吧。酒吧唔算大,但氣氛一流,裝修都好有品味,咁啱今個星期係halloween仲有啲特別嘅佈置添👍🏻 知道佢海鮮拼盤做緊特價,就專誠來打吓卡😎Seafood Platter 🦞海鮮拼盤 $299 (原價$699)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻只要order兩杯酒精飲品,就可以以特價$299 品嚐海鮮拼盤。個拼盤都幾豐富,有一隻龍蝦🦞、2隻帶子🦪、2隻鮑魚🦪、4隻蜆🐚。龍蝦蝦肉爽彈有口感,而唔係雪藏似擦子膠果啲下價貨色👍🏻 再配埋個whisky sauce 非常好味😋 蜆雖然細細隻,但非常有鮮味,適合唔點汁就咁食。鮑魚大大隻而且爽口彈牙,點少少酸汁鮮味更提升。帶子洗得好乾淨,加wasabi再點酸汁就最佳配搭。點左兩杯cocktail🍸,先發現原來cocktail先係主角😆 So Bar 嘅cocktail 別具特色,先講佢個menu,除左會詳細介紹杯酒嘅ingredients,仲會就住「甜酸苦辣鹹」話你知杯酒係咩屬性,供個人口味去選擇適合自己嘅cocktail,抵讚!🍹DURIAN KISS 160m

Seafood Platter

🍹DURIAN KISS 160ml($68 HH)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
啲杯真係名乎其名「與榴槤接吻」😝 離遠已經聞到陣陣嘅榴槤香,因為佢係用左貓山王,香甜嘅程度係爆登!另外佢係以baileys做底,估唔到兩者原來係咁配合!甜甜地之餘再加上極creamy嘅口感,入口先有濃郁嘅貓山王味道,after taste 就帶有baileys 嘅奶油味,冇得頂! 與其叫佢做cocktail,我反而覺得佢似一杯甜品仲貼切。必試推介!
DURIAN KISS

🥃AWAKENING EARL GREY ($88 HH)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
啲杯earl grey做嘅cocktail絕對係又睇得又飲得。先用玻璃蓋罩住,裡邊充滿著佛手柑香烟,打開時煙霧離漫,夠晒儀式感打卡一流。至於味道都非常出色,底酒係選用咗「無名氏」gin,平時gin都係覺得比較苦澀,但啲杯完全冇啲種感覺,反而有一種甜味,再加上伯爵茶嘅味道,有深度有層次,令我對gin完全改觀! 都係必試推介👍🏻👍🏻👍🏻 (注意啲杯酒係比較濃烈)
AWAKENING EARL GREY

總結:$299 有個海鮮拼盤係真心抵食,Cocktail用心製作絕不馬虎,無論賣相同味道都有驚喜,整個用餐體驗都非常滿意。建議happyhour時段來試,因為cocktail HH嘅價錢平好多😎

食物:❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️