2012-10-24
上Openrice見到呢間平民價嘅扒房,所以就搵咗晚同愛人去試下~由於果晚比較早到,唔洗排隊等𨋢一入到去,係門口睇咗餐牌,食物種類都算多,價錢又唔貴~就入咗去~由於比較早,唔洗等位待應帶咗我地去一張近窗嘅卡位~望落去係彌敦道夜景,讚!餐廳裝修好靚,燈光又暗暗地~好又情調過咗陣,待應拎咗水同Menu泥,需然呢度係平民扒房,我係唔應該咁高要求,但係杯水冇加檸檬令我有少少失望...我愛人叫咗個煎鵝肝配燒西冷牛扒,而我就叫咗個8oz炭燒西冷牛扒...但係過咗陣個待應話今日冇鵝肝..所以我愛人就叫埋同我一樣~~過咗五分鐘,就上沙律~我地叫咗鴨胸沙律,份量雖然少,但係啲菜好新鮮,個Dressing味道較得好好~之後泥餐湯,我愛人叫咗個南瓜雞蓉湯,而我就加28蚊叫啦個焗洋蔥湯~個南瓜湯好足料,絕非面粉味精湯~而塊面包都好正好新鮮而我焗洋蔥湯就簡直係佳作,冇落味精之餘仲要有大量芝士係上面,塊面包仲要索晒啲味~掂!飮完湯,到主菜~個牛扒正如我地order嘅一樣,係Medium Rare冇Over Cook,肉質好好,冇雪味,肥瘦比例啱啱好~個汁係超水準,同牛扒嘅味道好夾~而啲薯菜亦都唔求期,薯蓉奶味好重
由於果晚比較早到,唔洗排隊等𨋢
待應帶咗我地去一張近窗嘅卡位~望落去係彌敦道夜景,讚!
餐廳裝修好靚,燈光又暗暗地~好又情調
飮完湯,到主菜~個牛扒正如我地order嘅一樣,係Medium Rare冇Over Cook,肉質好好,冇雪味,肥瘦比例啱啱好~個汁係超水準,同牛扒嘅味道好夾~而啲薯菜亦都唔求期,薯蓉奶味好重,口感好好,絕非用粉開出泥嘅~食物賣相亦好有條理.
呢間扒房我絕對會再去,因為佢水準同性價比絕對高過扒X之X!
題外話/補充資料:
唯一美中不足嘅係佢地播啲歌...小弟唔係唔中意廣東or國語歌..不過係咁有情調嘅環境之下點解要播廣東&國語流行曲呢?!:mad: