2020-05-08
上個月原本應該飛咗去泰國,疫症關系,泰遊冇咗,為咗俾驚喜朋友,搜索到open rice呢間隱世冇咩人發現嘅泰菜餐廳,好好彌補朋友嘅生日泰遊餐廳位置唔近地鐵站,所以我哋選咗搭藍的過去$22蚊收費,直到餐廳門口,有世外桃源感覺,似燒烤場路徑咁,附近植物、矮屋為主一入餐廳,就有種去咗泰國遊行感覺,最舒服感系見到一張張竹藤椅職員好熱情咁問坐室內定室外,由於晚上較清涼關係我們選擇了室外,職員細心借蚊怕水使用而我哋兩個女生選菜單,整整11頁Menu,睇到懷疑人生,哈哈,連魚都已有6-8種的吃法,太誇張!-鳳爪沙律$80比平時外而嘅鳳爪沙律更酸更辣,我就非常鐘意佢沙漠內加咗青瓜絲、紅蘿蔔絲、仲有洋蔥絲,幾種口感加埋十分消爽開胃,作為前菜冇得輸-燒豬頸肉配椒汁 $88好香嘅炭燒哋,豬頸肉肉質實得嚟唔韌,又唔會過原,有淡淡嘅炭香,個汁系最鐘意嘅地方,應該系自己配製,因出面食豬頸肉配嘅醬汁好多時都店家調製,呢個汁嘅未似沙嗲、唔辣、帶甜味,同其他肉類襯搭可能都唔錯-酸甜魚 $188平時出街食泰菜魚類最多2-4款內,呢到睇到啞晒,最少6-8種寫法,揀咁個平時唔常見嘅酸甜魚,食落味道似江蘇菜「原條糖醋松鼠魚」咁
-鳳爪沙律$80
-燒豬頸肉配椒汁 $88
-酸甜魚 $188
平時出街食泰菜魚類最多2-4款內,呢到睇到啞晒,最少6-8種寫法,揀咁個平時唔常見嘅酸甜魚,食落味道似江蘇菜「原條糖醋松鼠魚」咁,唔同之處泰式嘅魚肉已切成片裝,盡量已去骨,少量大條嘅骨,方便入口,外皮脆口,配埋個酸甜汁開胃嘅熱食,本身就中意食魚嘅我,食到唔停口
-生菜包(豬)$80
生菜包有豬、牛、雞揀,而一向我都鐘意配豬肉多d,辣度適中,我本來就鐘意食辣,如果你地唔系咁食辣,可能要問下有冇得少辣d喇,同外面食到嘅質素一樣,唔多講喇~食到最尾啱啱好菜同餡嘅份量系啱啱好,哈,神奇
-龍眼冰x2 $60
呢排天氣轉熱,戶外食泰菜最好就系叫番杯凍飲,一上凍飲就即飲幾啖,唔過甜,去核龍眼好多粒,我同朋友最後連龍眼都消滅埋,完美
真系以「隱世餐廳」嚟型容,因為入嚟唔咁方便,所以都系就放假同慶祝朋友理由先過來一試
講到菜式非常滿意,食物質素到家、餐廳氣氛渡假感受、員工貼心
6:30開飯食到7點幾開始已見好多街坊來幫襯,走嘅時候甚至爆場,所以話有質素餐廳真系絕對唔使怕爆場,今次滿載而歸,食得好開心嘅餐聚