2023-02-28
天龍主打咖喱,都有少少頹飯格式,見到Menu上嘅咖喱飯,只可以加錢轉配薄餅,但我又想食麵,即管多口問問,不得不提老闆嘅細心同貼心,佢即刻介紹其實可以轉烏冬或者出前一丁,仲可以選擇湯麵或者撈麵,因為老闆認為咖喱始終都係配白飯最好食,所以就無特登將轉麵寫出嚟,原來係hidden menu嚟㗎,大家想食麵就要出聲問喇。#咖喱吉列豬扒撈出前一丁 $58吉列豬扒新鮮炸起熱辣辣,都好大塊,薄薄蘸上撈咗香料嘅麵包糠炸,唔油膩。豬扒唔算厚身,但都唔會炸到乾晒,依然有肉汁。出前一丁唔使另外加錢。成碗咖喱汁奉上,我就直接將丁麵浸落碗咖喱汁度撈嚟食,唔止係咖喱撈丁咁簡單,直頭變咗咖喱濃湯丁,最後成碗咖喱汁都食晒,絕對有下次。#咖喱牛腩飯 $58咖喱汁用咗爆多洋蔥去煮,好有洋蔥嘅甜味,食到好多唔同香料嘅層次。咖喱汁辣度剛好,唔會話辣到食唔到其他味道,客人可另外要求加辣。牛腩大大舊,啖啖肉,份量都唔少,同薯仔一樣炆得腍,好入味。真係學老闆話事齋,其實咖喱汁撈飯先係最正嘅配搭。#天龍咖喱地址:元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
#咖喱牛腩飯 $58
#天龍咖喱