2021-09-04 140 瀏覽
位於銅鑼灣渣甸坊嘅拉麵凪位置雖然隱蔽,但再次開業時都吸引咗唔少人再次光顧,聽聞更係賣完湯底就收鋪,所以一直都係我嘅wish list內。直至今日親身試完,我好似了解到拉麵凪嘅魅力🤩,有別於一般嘅過江龍,喺拉麵凪,絕對會感受到彷如置身於日本一樣的感覺😌。先唔講食物質素,只講服務,已經係贏出面幾條街👍🏻,店內除了播放著經典JPOP之外,店員絕對唔會hea講日文,出面好多都會將いらしゃいませ講成「二三四」,但呢度嘅店員則會以正確嘅發音講佢哋每一句嘅日文👍🏻,睇得出係拉麵凪對於將日本店嘅體驗完整地帶到香港嘅認真。再者,店員都會主動為客人介紹4款拉麵嘅特色和食用方法🥰,務求佢哋可享用最完美嘅拉麵,例如當日我叫咗「赤骨」,店員會提議我先品嚐麵上面嘅「赤玉」(辛辣的免治肉球),之後先攪拌到湯內,讓客人感受到拉麵最佳的風味🤩。但今日嚟就有啲可惜🙁,錯過咗佢哋嘅期間限定拉麵,唯有期待佢哋之後嘅新出品!-🍜赤骨 ($88) 5/5呢到嘅拉麵每一個細節都容許客人選擇識合自己嘅風味,十分貼心!🤩而「赤骨」呢款拉麵以豬骨湯為本,再加上辣油、大蒜和唐辛子,但唔會過於重口味,幼麵彈牙而且掛湯,更有別於坊間一般的過江
🍜赤骨 ($88) 5/5
而「赤骨」呢款拉麵以豬骨湯為本,再加上辣油、大蒜和唐辛子,但唔會過於重口味,幼麵彈牙而且掛湯,更有別於坊間一般的過江龍,店家以日本凪自家調配的男の気麵粉製作而成,絕對唔會用普通面牆來貨嘅拉麵,可見店家對於拉麵嘅每一個細節都係一絲不苟,只為了讓香港嘅客人都能食到日本嘅風味👍🏻。
好彩店員有解釋一次食法,在淺嘗了一口「赤玉」(辛辣的免治肉球)後,辛辣感隨即從喉嚨蔓延🥵,但與湯底充分地攪拌,更可以話係完美地混和一體😋,就好似擔擔麵嘅湯底咁,而且湯底同埋叉燒都係用上西班牙嘅豬肉,食落特別覺得有鮮味,肉質有彈性之餘,更有少少油香,加上我選擇了蔥花作為拉麵上嘅蔬菜,更能提鮮,絕對係近期食過最能留下深刻印象嘅拉麵。
凪日式豚餃 ($18) 5/5
呢個餃子一客有三隻,但都見盡心思,皮薄而且香脆,內餡嘅豬肉份量適中,嫩滑多汁,餃子上面更配有自家製日式蘿蔔醋,除了能解膩之餘,更加係坊間罕見嘅配搭。
赤骨
凪日式豚餃