2017-06-09 1203 瀏覽
身為西環人,都好少入士菲熟食中心搵食。屋企人想食有火喉嘅平價小炒,我就提議去試下煮廚,試下新野。一入到去,老闆娘好熱情,仲扶住兩位老人家坐低。以熟食中心嚟講, 士菲呢個都算幾乾淨,又有冷氣。天氣甘熱冇冷氣嘅真係搞唔掂!周圍熱氛都好熱鬧呀!一行四人叫左五樣野。第一道係椒鹽鮮魷。炸得好香脆可口,炸漿夠曬薄,唔會咬落口成口炸粉同好油!第二道 沙爹肥牛粉絲煲。賣相麻麻地,連相都冇影到😂 比較淡口,味道似沙茶醬多過沙爹醬。 牛肉煮得過熟,比較"鞋口"第三道 火腿蓉浸娃娃菜。一餐飯點都會叫碟菜食下。正常野,所以都係冇影相啦。第四道 窩貼小棠菜墨魚餅。呢個係老闆娘重點推介我地必食。呢個的確好有驚喜呀!窩貼皮炸得香脆無比,而且一啲都唔油膩!墨魚餡混入左小棠菜令到個口感更加豐富同埋彈牙,兩位老人家食到舔舔脷!第五道 大煲炒飯。用瓦煲裝住上, 熱辣辣香噴噴,而且份量非常驚人。好香蝦醬味,用料都幾豐富。 四個人都食唔晒,打包返屋企第二日再食過😂每人都唔使$100埋單,經濟又實惠,要搵多啲機會再嚟食多啲!

一入到去,老闆娘好熱情,仲扶住兩位老人家坐低。

一行四人叫左五樣野。

第一道係椒鹽鮮魷。
炸得好香脆可口,炸漿夠曬薄,唔會咬落口成口炸粉同好油!

第二道 沙爹肥牛粉絲煲。

第三道 火腿蓉浸娃娃菜。
一餐飯點都會叫碟菜食下。正常野,所以都係冇影相啦。

第四道 窩貼小棠菜墨魚餅。

第五道 大煲炒飯。

2017-05-27