2023-07-29
作為一個極度過勞的打工人好不容易放假來到K11入來就見到呢間感覺不錯,同朋友行左下街準備吃飯手裡還有半杯就快吃完的雪糕,猶豫了一下驚人地介意,但入門的時候侍應麽都冇講帶我們入座。結果坐低先冷冰冰講句,唔好意思無可以外帶食物。一番求情之後巨仍然在離我三尺遠的地方好似機器人一樣重複,公司規定。一氣之下我走出門口,咁我出去吃完再返來咯。在餐廳門口見到經理,以為經理會來打下圓場,結果他叫我企開D無好係門口左住。我問巨,要這麼死板嘛?難道丟掉?他說,我們都要維護公司利益喔。原來,你地做服務,係為了維護公司利益。原來我們這些吃客,只是來幫他們維護公司利益的死物。也許在他們眼中,我們不是人。其實個問題不是在於顧客尊不遵守你規矩,問題在於,在這裡我不覺得自己係人啊。如果但凡有人用對人的方式講句態度好小小的說話,或者真誠dd 多的解釋,而唔係三尺遠做復讀機:公司規定,唔好意思,公司規定,唔好意思,而唔係個經理會來高高在上教育你,你作為顧客,要幫手維護「我地」公司利益啊咁,都唔會激走客。唔好意思,我真係無義務也不想維護你地呢間咁冇人情味的公司的利益喔。咁既態度,D野都唔方好吃。
也許在他們眼中,我們不是人。