2009-06-20 30 瀏覽
滿心歡喜的從巧興來到美華,一踏入去已經聽到老闆娘流利的上海話,好似一枝強心枝咁,好開心的諗住可以一試小弟超愛的粢飯。點知...原來早上十一點前先有的(假日就十二點前)...ugh...超失望!!! 蔥油餅呢?都係早餐先有...好似我咁既大食懶,要我十一點前起身落樓下食早餐都難啦,仲要look到去土瓜灣咁遠真係mission impossible.......但為左粢飯一定要試下(聽住先)!!!咁好啦,冇粢飯,唯有叫個油豆腐粉絲湯同埋一個排骨麵。油豆腐粉絲湯色水好深,唔似平時個D,而且好多料,本來好期待的...點知飲落先發覺冇咩味的...小弟超愛油豆腐因為會索晒汁,但湯底冇味的關係,豆卜都係冇味的。湯入面仲有粉絲、榨菜、木耳同罐頭蘑菇...唯一最好的就只有粉絲,幾爽口的,但湯底唔好配料好都冇咩用了。排骨麵同樣令人失望。排骨較乾,而且炸得一D都唔鬆而係實的。麵就還可以,幾煙韌的,但媽媽就嫌質感太膠。講到依度,其實理應畀個喊面...畀OK的只有兩個原因。第一係佢杯豆漿,很香濃的豆味,好似南瓜兄咁講近乎有重「煙」味,係咪真係焗過既呢?第二係想下次有機會試過佢既栥飯先再下結論(我太好人了哈哈)。

點知...

)。

臨走時見到有個阿叔係出面整緊個栥飯畀個等緊外賣的哥哥仔...見到好似好好食呢...。問一問阿叔,佢就話「栥飯外賣有堂食就冇......不過我地而家唔做外賣!」簡直係語無倫次...見佢好似唔係好老脾咁就冇追問下去。好,為左個栥飯,我忍。
沒有味道的油豆腐粉絲湯
同樣令人失望的排骨麵