2018-02-05
係銅鑼灣睇完戲搵晚飯食 行上希慎見到呢間食日式綠茶既店門面啲甜品幾吸引 膽粗粗入去食下 不過都預左幾貴 因為未食晚飯 冇理由靜係食甜品 見到隔望幾張枱都叫左鰻魚飯 我又叫左一個黎食 應該都係必食之一 原條鰻魚上 超正 預左唔會好大碗 份量岩岩好 鰻魚燒得好香 配埋蛋絲同有色既珍珠米 啖啖鰻魚再配幾舊酸蘿蔔 酸酸甜甜好味面豉湯就咸左小小 飲唔哂另外叫左個林屋和食料理 有鯖魚,魚干,燒帆立貝,芝子魚卷,雜菜玉子,同埋八爪魚沙律,個靖魚好好味 必食 冇骨 小咸 啖啖肉 芝士魚卷中間係流心芝士 夾埋魚味都好食 個八爪魚沙律都好味 啖啖爪瓜魚 有咬口 帆立貝就得一粒 比較細粒 冇咩特別 不過呢個餐都可以試有唔同料理食下甜品方面就食左個香港限定芭菲 一試枱個雪糕不得了 好濃綠茶味 唔會太甜 綠茶同奶既比例岩岩好入面仲有綠菜糕 糯米糍 唔同層唔同味唔同口感 限定就要食下啦第二個甜品係綠茶雪山 雖然天氣超凍 但一睇menu就比呢個冰吸引左 於是叫左黎食 上枱時呆左 超大份量 兩至三個一齊食都得 旁邊配上綠茶同牛奶 淋落去食甜甜地又唔會好甜 呢個雪山建議多啲人先食 都值得食最後叫埋個玉露飲 上茶時店員好
最後叫埋個玉露飲 上茶時店員好細心解釋一次 仲有玉露教學 頭三係唔同味道 第一杯綠茶味最重 甜甜地 味道好特別 試過先知 第二杯明顯淡左啲 但綠茶味冇咁重 清香左 第三杯就再淡啲 冇咁甜 再清啲咁濃到淡 最後就加豉油食埋啲茶葉 第一次食茶葉 好似食綠茶菜咁
總括黎講都唔錯 綠茶愛好者必來之處 經過食個甜品都唔錯 不過的確係好貴 食食下食左500幾蚊埋單