2022-05-23
會展站開左冇耐,決定放工到此一遊下,順便食個望住維港嘅晚餐。 見到一間價錢都合理嘅餐廳,而且呢間舖門面好靚,有小小異國風mix高雅風feel,樓底好高。 上網search就見其他人多數食下午茶,亦有唔少花花裝飾同靚靚打卡位, 決定試試。侍應係門口比左張飛我地,就叫我地直行到尾。 入餐廳前會經過大量打卡位,亦見有食客打卡中。 經過一條長走廊,終於入到餐廳。 同想像中好唔同。 暗暗的環境用紫色燈光做主調,落地玻璃後就係維港,仲有得出露台影相飲酒。 舖頭面積好大 兩個人share兩張大sofa,而每張檯都配置燈仔,方便閱讀。坐低之後侍應好用心介紹menu同根據客人口味推薦飲品。 全餐飯佢地都好快手收碟上菜同refill水。最後同朋友揀左龍蝦湯,煙三文魚沙律,鴨肝無花果醬多士,芝士焗龍蝦同m5牛排。 再額外叫左兩杯cocktail。龍蝦湯深紅色,飲落好似食緊成個龍蝦殼嘅感覺,我幾推薦重口味人士飲。如果加多dcream會更滑。沙侓比我想像中大碗,佢嘅清新配湯一流,中和翻個味蕾。 三文魚都有4大夠,唔馬虎。 至於鴨肝多士更有驚喜。 鴨肝唔油膩,搭配酸酸甜甜嘅無花果醬同鬆脆嘅多士,口感味道都不錯。到
龍蝦湯
到主菜
義式芝士焗龍蝦伴薯蓉蘆筍$428
M5和牛西冷(8oz) 伴薯角蘆筍 $428
龍蝦用濃烈嘅香草番茄醬同芝士覆蓋,搭配味道相對light同smooth嘅薯蓉,調味就剛剛好。
個人鍾意佢嘅牛扒多d。 大大塊,肉味濃, 肥瘦適中,有肉汁。 而且佢嘅薯角好脆身,食完已經飽曬。
套餐跟一款甜品。 餐廳安排左流心綠茶撻配自家製雲呢拿雪糕。
高推綠茶撻, 如果有得單叫我肯再黎再食個甜品。 熱辣辣嘅綠茶朱古力醬搭配外層鬆脆嘅曲奇脆餅,再加埋雪糕,冰火交替,冇得輸。
cocktail 方面我地叫左餐廳推介嘅7同9號。 分別係Dionysus 同 song of the siren
前者係柚子檸檬gin後者係無花果whiskey。 餐廳會好貼心咁問你想要嘅酒味濃度同果味酸度。 我就選擇左餐廳最原先嘅設計濃度。
Dionysus 酒味唔濃,反而果味重,適合鍾意清新感覺嘅朋友。 相反song of the siren就重酒精味, 但係佢入口順口, 有果味嘅after taste。
總括呢度環境浪漫,係一個放鬆飲酒嘅好地方。