2020-10-03
今日舊老闆請食飯,去咗IFC呢間高檔野。去到叫咗個semi buffet,然之後就可以出去攞嘢食啦。一開始最令人矚目嘅當然係窗邊嘅美景啦,景色來講十分之好,餐廳嘅裝修用咗近天空嘅顏色來做佈置,同靚景非常合襯。出去攞嘢食嘅時候發現其實前菜都非常之多嘢揀,有各種不同形式嘅沙律,仲有唔同嘅海鮮先包括蝦,青口等等。唯一要讚一讚嘅係啲蝦係剝左殼嘅,切咗個頭同切咗個尾就食得,啱晒我呢啲懶人啦。前菜食完兩輪之後就到主菜啦,今日揀咗呢個三文魚,非常之一般。望住同事識嘅呢個龍蝦pasta,要加$99 ,賣相不太討好,亦都唔似出邊嗰啲龍蝦pasta左成隻龍蝦殼喺上邊,不過同事都話幾好食嘅。最後去到甜品,選擇係非常之小嘅,而呢一個價錢來講應該可以加強一下。叫埋嘢飲咁就完咗今日呢個buffet lunch啦。最重要係多謝老細,如果自己嚟嘅應該唔會嚟食。買單大概$500一位啦。