2023-11-19
❀ 雪媽糍 #中環 ❀❗️網店轉成實體店 人氣爆滿糯米糍❗️——————————————————香港越嚟越多唔同花款嘅糯米糍,最近試咗銅鑼灣及中環都有分店嘅雪媽糍✨初初由網店起家,由兩姊妹致力售賣媽媽一手一腳製作嘅糯米糍👍🏻糯米皮係經雪媽不斷改良而來,而家仲越來越多唔同嘅口味選擇😆.佢哋嘅糯米皮有別於香港糯米糍,較為薄身但依然帶有煙靭口感,透明狀比較似台式麻糬嗰種。即使包住滿滿嘅餡料都唔會容易爛開👌🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷♥ 港式奶茶綿綿忌廉 $38 (4/5)♥ 抹茶Oreo $37 (4/5)♥ 焙茶朱古力粒粒 $37 (4.2/5)不得不讚佢啲茶味的確做得好出色,茶香非常突出👍🏻我自己最鍾意焙茶,加埋朱古力粒粒脆脆地,特別香濃😚抹茶亦係有回甘嘅正宗日本抹茶,不過啲Oreo就會淋咗🙈最近仲新出咗港式奶茶,夾雜着粒粒棉花糖,都幾特別㗎😆.♥ 芒果忌廉 $39 (3.8/5) ♥ 士多啤梨紅桑子$40 (4.2/5)芒果忌廉味道好似芒果蛋糕/芒果雪糕咁,甜咗少少。有少少芒果粒,都幾重芒果香氣👌🏻而士多啤梨紅桑子就酸酸甜甜,比較清新。入面仲有啲朱古力脆珠,令到口感更豐富。兩款水果味道當中更推薦紅桑子
❗️網店轉成實體店 人氣爆滿糯米糍❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 港式奶茶綿綿忌廉 $38 (4/5)
♥ 抹茶Oreo $37 (4/5)
♥ 焙茶朱古力粒粒 $37 (4.2/5)
不得不讚佢啲茶味的確做得好出色,茶香非常突出👍🏻
♥ 芒果忌廉 $39 (3.8/5)
♥ 士多啤梨紅桑子$40 (4.2/5)
而士多啤梨紅桑子就酸酸甜甜,比較清新。
入面仲有啲朱古力脆珠,令到口感更豐富。
兩款水果味道當中更推薦紅桑子口味🥰
♥ Oreo繽紛樂 $35 (4/5)
仲試咗呢款邪惡嘅口味!
比抹茶呢個會更重Oreo香氣,仲加埋繽紛樂,大人細路都會鍾意😝
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
本身睇圖片覺得層次唔算好豐富,點知入口大部份味道都好濃郁,而且會加入Oreo、朱古力脆脆等有唔同嘅口感,幾好食😋除咗喺門市購買,網上預訂首次落單即享九折優惠✨