餐廳: 湯加 (湖北街)
資訊:

2020-09-16 1677 瀏覽
話說最近喺香港仔返工,嗰頭食嚟食去都係茶餐廳,日日食茶記令我覺得有啲悶,於是喺機緣巧合底下比我搵到呢一間以湯飯同淮山麵做主打嘅餐廳,我就懷着可以食得平平哋又健康嘅心態入去試吓。開頭以為間餐廳剩係得湯飯食,但係入到去先發現原來都有唔少選擇。除咗湯飯,仲有米線同埋煲仔菜 。我同朋友都各自揀咗「湯飯DIY」,即係先任揀兩個餸,再揀一款菜,最後揀埋湯底同埋飯。《豬軟骨+雞扒+生菜+魚湯+三色飯》先講豬軟骨,炆得非常入味,重點係啲軟骨完全變成膠質,可見製作過程一點也不馬虎,炆足火候。雞扒就會連一個小煎pan一齊上菜,即叫即炸,塊雞扒好大件,啖啖肉,我個朋友都話食到好飽。魚湯湯底鮮味濃郁,一啲腥味都冇,雖然舖頭好似話唔落味精,不過飲完都係有少少口渴。《鯪魚肉+雞肉+生菜+魚湯+三色飯》至於我就叫咗個懶健康嘅配搭。靚魚肉嘅肉質唔算彈牙,但勝在冇碎骨,而且店舖特別加咗一啲陳皮落去。雖然我唔係咁鍾意食陳皮,但係加咗落去後的確別有一番風味。雞肉非常嫩滑,一啲都唔柴皮。將生菜同飯放喺魚湯入邊吸晒啲魚湯汁,真係令人忍唔住一口接一口。總括而言,鍾意食湯飯嘅一定要黎試吓,呢一間餐廳勝在餸菜選擇夠多,可以自由配搭,

《豬軟骨+雞扒+生菜+魚湯+三色飯》
豬軟骨雞扒生菜魚湯三色泡飯

《鯪魚肉+雞肉+生菜+魚湯+三色飯》
鯪魚肉雞肉生菜魚湯三色泡飯

總括而言,鍾意食湯飯嘅一定要黎試吓,呢一間餐廳勝在餸菜選擇夠多,可以自由配搭,就連米飯都有四種揀!分別係白飯、三色飯、桂格燕麥飯同埋有機藜麥飯。所以話總有一款啱你!
2020-09-16
豬軟骨雞扒生菜魚湯三色泡飯