2019-03-14
有時去蘭桂芳通常都係同朋友去飲下野,好少會去食野,但今晚落雨,所以最後我地搵咗間餐廳靜靜地食野,傾下計。呢間bar嘅環境唔錯,燈光微暗,而且有大玻璃窗睇到街景,感覺幾浪漫~今晚冇live band(應該係星期五先有)同埋又落雨,所以客人比較少,但係靜靜地更加可以同朋友慢慢享受呢個雨中嘅浪慢晚餐😍 我地一坐低waiter就即刻問我地要still water定係sparkling water,然後再送上佢地自家製嘅麵包比我地做Appetiser。我同朋友一齊叫左兩個main course。一個係Grilled USDA Prime Ribeye (10oz)叫左7成熟,肉質好嫩滑多汁,一啲都無overcooked,入口即融啱啱好。而牛肉上面仲配埋garlic butter,食落去更加香,口感豐富得嚟其實又唔會太膩。👍👍另一個重點就係配埋bone marrow,即係牛骨髓!第一次食感覺好新鮮,口感好香好滑,一開始覺得有少少似食緊帶子嘅感覺。另一個就係Lumachine Carbonara,可以揀全份或半份,我地揀咗半份。呢個Carbonara一啲唔簡單,因為為佢加咗海膽,第一次食呢一種com
我同朋友一齊叫左兩個main course。
呢個Carbonara一啲唔簡單,因為為佢加咗海膽,第一次食呢一種combination,原來個味都幾夾架!鮮甜嘅海膽加埋蛋漿同濃郁嘅醬汁,真係好creamy好好食!😘
而飲品方面,我就叫咗一杯Mojito,仲可以揀芒果味,我平時都係飲lime mojiti,第一次試呢個味,一試愛上haha(因我都好鍾意芒果😛)
整體嚟講好滿意呢間餐廳,服務好好,唔會覺得趕會要走或者唔自在,可以同朋友星期六晚食餐飯,飲下野,慢慢傾下計,感覺好舒服!❤