餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2016-11-01 4544 瀏覽
今晚約左一大班朋友一行十幾人去潮州百樂又食潮州野喇!至上次食完潮州小館後,對潮州菜念念不忘。 環境風格都不錯,坐底後飲番杯功夫茶,醒醒胃先~ 我地先叫左幾款前菜: 打頭陣....登..登...登... 凍蟹兩大隻呀~~ 上菜速度都OK,擺盤十分吸引,蟹肉鮮味十足,非常新鮮~~令我十分回味~~ 卤水鵝片好大碟呀!鵝片厚薄適中,非常入味!底下仲有入足味的豆腐~胡椒豬肚湯入口非夠辛口,冬天飲暖胃,豬肚有咬口,不會太硬,配料十足⋯⋯正呀!炸蝦,炸蟹丸好食到呢?勁熱~又好彈牙呀!我個人喜歡蝦丸多D,夠晒滑夠Ma⋯⋯香煎蘿蔔烙似足薄撐,潮洲野,好香,可口。蘿蔔絲煎到帶點軟軟,棉感出晒黎另一至愛,糖醋麵驚喜滿分,師父手勢好到整左個心型,哈哈!超脆口,加糖或加醋一樣咁好食仲食左其他野,整體都不錯。甜品時間~不得不吃的反沙芋,好食到無朋友,個芋頭好香呀!咬落去好軟棉,又熱口,飲埋啖茶,好滿足再黎個南瓜仔雪榚濃郁南瓜味次餘,個造型十分吸引原來黎緊百樂潮洲50週年,下次叫埋家人再黎食過。

環境風格都不錯,坐底後飲番杯功夫茶,醒醒胃先~
我地先叫左幾款前菜:

打頭陣....登..登...登... 凍蟹兩大隻呀~~
卤水鵝片

好大碟呀!鵝片厚薄適中,非常入味!底下仲有入足味的豆腐~
胡椒豬肚湯

炸蝦,炸蟹丸

香煎蘿蔔烙

另一至愛,糖醋麵

仲食左其他野,整體都不錯。

甜品時間~
再黎個南瓜仔雪榚
濃郁南瓜味次餘,個造型十分吸引

原來黎緊百樂潮洲50週年,下次叫埋家人再黎食過。
2016-10-17
5 分鐘 (堂食)
  • 凍蟹,糖醋麵,反沙芋