2015-11-02
香港人生活出晒名緊張,自從喺中環返工以黎我都數唔清有幾多次為左慳時間求其食D垃圾食物填肚就算,毫無質素可言!難得今日終於可以「偷得浮生半日閒」,去荷里活道食個悠閒午餐,享受短短一個鐘既快樂時光先再返去戰場殺戮!餐廳位於荷里活道既電梯附近,由中環皇后大道中行過去唔駛5分鐘就到,非常方便就腳。Set Lunch價位定於百零蚊鬆D,以呢區既價錢黎講絕對合埋!田園沙律:材料十分新鮮,加上用左olive oil同埋黑醋既關係,酸酸地非常開胃,作為餐前小吃認真一流!是日餐湯:周打魚薯仔湯用料十分認真,絕對唔係由罐頭直接倒出黎果D質素,飲落去啖啖都係薯仔同洋葱粒,口感十足。相反,「粉葛鯪魚煲赤小豆」卻乜野料都冇,但感覺到用料十足,因為飲完一D都唔口渴,應該冇落味精。食西餐飲中湯,唔計翠華都真係第一次!侍應們同我地講,佢地老細知道中環人工作繁忙,放工都已經夜一夜重邊有時間煲湯吖!所以特別泡製呢個湯水比我地,真係非常細心。香辣長通粉配雞柳 ($118):長通粉煮到唔算好腍,Al Dente既感覺煙煙韌韌、口感超正!香辣醬既辣度啱啱好,能夠帶出食物既味道之餘又唔會太辣,即使唔食得辣既朋友都no probl
田園沙律
是日餐湯
雞柳方面,瘦得黎之餘又唔會太鞋,口感方面當然同雞扒差天共地啦,但係另一方面脂肪比例卻較低,適合注重健康既朋友!
香辣長通粉配雞柳
清湯烚魚柳