本人係一個越南粉黐, 以前係加拿大住差唔多每個禮拜都食三四次. 但係自從返咗嚟香港成日都搵唔到碗好味嘅, 好多時搵到湯底好啲料就唔好食, 一係就啲香草好似黐金薄咁淨係畀得兩三片...或者就算一開始好味, 過咗幾個月啲quality就逐漸減低, 最後變到食都唔想食今日早餐時間係黃埔行開, 見到有間新開嘅越南餐廳, 一碗早餐生牛肉粉 $42 包埋杯嘢飲就走入嚟試 (可以講話完全冇任何期望, 因為通常門面裝修靚 但係價錢親民嘅話裏面啲嘢食都麻麻, 一係就貴到發癲 $1xx 一碗)。 我為咗試下唔同配料,叫咗三餸 佢有好多嘢揀,我就揀咗生牛肉牛展同埋牛肋肉 (好少食越南粉見到有呢個餸揀, 揀完都有少少後悔因為如果處理得唔好會好韌)(見到咁多新鮮香葉真係好開心, 仲要唔會啡啡黑黑, 係新鮮嫩綠)估都估唔到係出嚟大有驚喜! 我通常鍾意好多香葉, 所以都會同阿姐講要多青, 不過出面好多餐廳都係求其幫你加多幾粒蔥就算... 點知呢度出到嚟真係成碗都係香葉呢樣嘢真係抵讚。試咗一下個湯底, 完全有當年係加拿大食嘅嗰個感覺! 啲生牛肉, 牛展同埋牛肋肉 都做到非常淋滑, 有牛肉味之餘連啲生牛肉都有返咁上下厚

估都估唔到係出嚟大有驚喜! 我通常鍾意好多香葉, 所以都會同阿姐講要多青, 不過出面好多餐廳都係求其幫你加多幾粒蔥就算... 點知呢度出到嚟真係成碗都係香葉呢樣嘢真係抵讚。試咗一下個湯底, 完全有當年係加拿大食嘅嗰個感覺! 啲生牛肉, 牛展同埋牛肋肉 都做到非常淋滑, 有牛肉味之餘連啲生牛肉都有返咁上下厚度唔係出面切到好似parma ham半透明嗰啲。 就連啲金邊粉都幾爽彈, 食落去有少少咬口嗰種,正~!

(肉質靚又有牛味,正~!)

最後嗰碗粉,我連個湯底都差唔多飲曬, 作為一個早餐呢個真係一個大滿足, 加上呢度阿姐同埋老闆娘態度都好好, 會主動同啲客傾計笑容又好, 啲熟客入到嚟都會主動同所有人打招呼, 睇得出佢哋平時對客嘅態度都應該幾好。 聽老闆來講個處係特登喺越南請過嚟, 所以會做到好地道嘅味道~
(唯一命中不足係佢用嘅辣椒醬唔係公雞牌, 如果係嘅話就真係完美)

(湯都忍唔住差啲飲哂)

好耐冇試過喺香港食完一碗越南粉會有咁圓滿嘅感覺, 睇嚟我嚟緊應該會成日過嚟幫襯 👍🏻👍🏻👍🏻
2024-08-26
早餐