2021-09-25
以前紅磡的新川美食一星期至少食三次自從紅磡分店摺左之後就無再食過薯粉了因為太想念新川美食,所以就特意去太子店!店舖面積雖然不大,但係都算闊落,檯同檯之間唔會放得好逼,同以前紅磡分店完全不一樣!呢度仲有水吧,可以叫奶茶咖啡飲!唔知大家認唔認同,就係呢類薯粉米線舖頭普遍都唔會太乾淨。但係新川美食打破我一向既體驗,店入面嘅清潔都尚算可以,加上冷氣夠凍,我認為呢間薯粉店係可遇不可堂食的!坐低第一件事當然係睇餐牌酸菜係我嘅最愛,因為係其他地方食唔返呢個style!! 仲有冬菇同芝心丸,呢2個都係我最愛。但係食3餸又略嫌少貴,加上會太飽,食唔曬會浪費食物,唔捨得浪費薯粉但因為太少黎太子呢邊,無乜機會食到,所以照叫2餸!!期待已久!!!!!!!!!!味道都係咁好!酸辣適中,同以前係紅磡食嘅一樣咁好味!老公話昔日情懷返曬黎!鐘意薯粉係有紋路的那款,好似「S」形咁,特別索到汁,夾又易夾啲,唔會走來走去再配以肉碎同湯一齊食,每一啖都係享受!以前係紅磡食時無食過小食,今日見到有就梗係要叫個食啦叫了一碟尖椒皮蛋呢度嘅尖椒皮蛋同某連鎖店既唔同,係黃色的,而唔係黑色個種。老實說我對皮蛋就無研究,唔知道兩者嘅分別呢
自從紅磡分店摺左之後就無再食過薯粉了
因為太想念新川美食,所以就特意去太子店!
呢度仲有水吧,可以叫奶茶咖啡飲!
唔知大家認唔認同,就係呢類薯粉米線舖頭普遍都唔會太乾淨。
坐低第一件事當然係睇餐牌
但因為太少黎太子呢邊,無乜機會食到,所以照叫2餸!!
期待已久!!!!!!!!!!
再配以肉碎同湯一齊食,每一啖都係享受!
以前係紅磡食時無食過小食,今日見到有就梗係要叫個食啦
叫了一碟尖椒皮蛋
呢度嘅尖椒皮蛋同某連鎖店既唔同,係黃色的,而唔係黑色個種。
老實說我對皮蛋就無研究,唔知道兩者嘅分別
呢款面頭落左好幼細既花生碎,除左惹味外都多了一份香氣。
由於呢款皮蛋無紅油浸住,所以食時都少了滿口油既膩感
係另一個style 既尖椒皮蛋
今餐食到好飽,除左食到昔日情懷,仲飲到杯啱我口味嘅奶茶(茶底夠濃)
新川美食,永遠唔會令我失望