2022-09-27
呢間位於銅鑼灣耀華街25號丹納中心的日本餐廳Mr Kanso在香港開設了一年多了, 餐廳以「享受罐頭和酒」為特式賣點,講到咁,主角肯定係罐頭和酒啦!蟹子伴玉子燒 $58 玉子用火槍微微烤焦外層,並放上鮮味蟹籽。燒煎得好靚,橫切面仲可以見到玉子一層層分明,根本想像唔到係罐頭!蕃茄吞拿魚意粉 $88 蕃茄味好鮮甜,再帶D酸味,酸酸甜甜好開胃。蕃茄和吞拿魚果然係絕配組合,配上彈牙有口感的意粉,完全滿足我的舌頭和胃部。蟹膏蟹子燴飯 $118 呢個飯淨係果名都夠豪華,蟹膏和蟹子配上白汁與飯混合一起,上面再加上魚籽提升鮮味,濃口得來又有鮮味,食到停唔到口!脆炸蓮藕片 $68薄薄的蓮藕片即炸,入口即碎,爽脆可口,配上特製調味粉,味道更上一層。山Whiskey(double shot )$308配上蓮藕片一齊食,好chill呀!完全係一餐罐頭&酒的魔法一樣精彩!