2023-03-18 1418 瀏覽
發現自己好耐冇食港式粉麵檔,然後無意間見到呢間九爺牛腩本身自己唔太好牛又唔係好食牛腩,以為唔啱食,點知見到佢有賣魚麵❗️即刻入去試 (對於面情有獨鍾,因為係細個成日食,但市面上好少有)▶️ 沙薑手撕雞魚麵 ($42+ 14)賣相唔錯,魚麵份量好多,上面放咗手撕雞配香蔥,仲好健康地有兩條生菜佢嘅湯底十分濃味,應該係味精湯,食落都幾鹹同偏油🙈食到尾有啲口渴,但係就惹味,配埋青蔥幾香🐟魚麵粗幼度似烏冬,口感上非常爽口彈牙,根本就係條狀嘅白魚蛋😂鍾意佢呢個唔係太重魚腥味,質感都非常滑捋捋,感覺唔鍾意食魚嘅人都會接受到👍🏻魚麵比起河粉嘅好處係冇咁快淋,浸起湯幾耐都係同一種質感加$14轉魚麵係值得嘅,推介一試!🐔手撕雞雖然係油雞,但肉質偏鞋,沙薑味道較淡,似普通鹽水雞▶️ 甘香牛筋河 ($42)第一次食牛筋😗一大嚿啡色晶瑩剔透咁樣有啲食落偏硬同韌,要用啲力咬有幾嚿就好軟身,黏黏地啫喱狀,好正🤤睇你好唔好彩攞到啲靚嘅牛筋啦~(好想食多幾嚿:3)即使係牛筋都食到有微微牛味但唔臭🥢河粉就一般般,食到尾可能會斷晒食唔到-整體食物OK,會推介叫甘香牛筋配魚麵呢個組合👍🏻當然如果大家本身鍾意食牛腩/牛丸呢啲,可以試
發現自己好耐冇食港式粉麵檔,然後無意間見到呢間九爺牛腩

▶️ 沙薑手撕雞魚麵 ($42+ 14)
沙薑手撕雞魚麵

魚麵比起河粉嘅好處係冇咁快淋,浸起湯幾耐都係同一種質感
加$14轉魚麵係值得嘅,推介一試!
魚麵

🐔手撕雞雖然係油雞,但肉質偏鞋,沙薑味道較淡,似普通鹽水雞
沙薑手撕雞

▶️ 甘香牛筋河 ($42)
第一次食牛筋😗一大嚿啡色晶瑩剔透咁樣
有啲食落偏硬同韌,要用啲力咬
即使係牛筋都食到有微微牛味但唔臭
🥢河粉就一般般,食到尾可能會斷晒食唔到
甘香牛筋

整體食物OK,會推介叫甘香牛筋配魚麵呢個組合👍🏻當然如果大家本身鍾意食牛腩/牛丸呢啲,可以試試佢個招牌八寶河

環境可能比較迫,一開始要同人搭枱 (我哋星期六晚去嘅,會多啲內地遊客),但係都算乾淨嘅
服務幾好,上菜快手
價錢合理,平均$42一個麵,$60一個飯,散叫嘅餸就會貴啲 (起碼知道佢用真材實料嘅牛肉,一入到間店已經聞到好大陣牛肉味🐂)
鍾意魚麵記得Save低❣️
魚麵