2022-11-25
好耐冇去過旅行啦,真係好掛住韓國!今次比我搵到一間有濃濃嘅韓國風味餐廳,滿足下自己嘅旅行癮。呢間餐廳叫新沙洞澡堂,入面真係有唔少澡堂嘅裝飾同擺設,好似弘大嗰啲泳池Cafe咁,每一個位都好啱打卡,尤其是係嗰片燒酒牆,真係好壯觀!✨ 生菜包豬肉配自家製醬汁每次喺電視見到啲韓國人食都好想試,嚟到依度終於可以試吓啦!啲豬肉已經調咗味,食落甜甜地,係屬於豬腩肉嘅部位,所以肥瘦相間。包菜方面都有幾款選擇,我最鍾意用生菜包住紫蘇葉,有獨特嘅味道,加埋香辣嘅包飯醬、蒜片同青陽辣椒,真係食得好過癮!✨蒜蓉豉油炸雞蒜蓉豉有醬嘅味道甜甜地,蒜蓉嘅味道幾出,食落幾惹味。炸雞方面係已經去晒骨,咬落啖啖肉,出面炸到超脆,入面嘅肉都好嫩滑多汁。而半份炸雞嘅份量都幾多,起碼有6、7舊,夠晒兩個顏色。食得濟嘅時候,仲可以配柚子蘿蔔,酸酸甜甜帶有淡淡既柚子香味,超級解膩!✨韓式炒粉絲一直都好鍾意食韓國嘅炒粉絲,但自己喺屋企準備好麻煩,因為要準備好多配料。呢度嘅炒粉絲有超多配料,有蘿蔔、洋蔥、木耳、三色椒,味道偏甜,但唔算好油,而且粉絲亦都唔會炒到淋晒,幾有彈牙有口感!✨法式焦糖燉蛋窩夫見一到真係嘩左聲,外貌超級吸引。壓扁
✨ 生菜包豬肉配自家製醬汁
✨蒜蓉豉油炸雞
✨韓式炒粉絲
✨法式焦糖燉蛋窩夫
見一到真係嘩左聲,外貌超級吸引。壓扁左既牛角包上面淋左一層厚厚既吉士醬,表面有一層脆口焦香既焦糖,配埋咸咸地、口感鬆脆嘅牛角包,多層次得黎味道亦好有變化,係一份令人滿足嘅甜品~
✨新沙洞槍手&雪嶽山
兩杯嘅味道都唔算好甜,口感清爽。特別推介雪獄山,因為成杯藍色,襯埋澡堂個背景黎影相真係超靚!