2017-08-20
尋晚在大埔彩福廳房食了圍半老人家生日晚餐,到最後比錢先知道張咭比人寫咗"每席50元小賬"。其實埋單9千幾的全包宴,比多100蚊都真係唔覺。但我問菜單或者定金單或者任何地方有無寫明,普通經理(收錢嗰個)話定房時有講,寫就無寫,咁lee d 口同鼻拗的情況,我只有比。後來有家人比個同酒樓的定菜whatsapp紀錄我睇,公關小姐從來都無提這"小賬",定房嗰個又話無聽過,咁就真係爭d。最差的是,我拿個電話去收銀處比普通經理看,我話我可以在internet投訴,旁邊的羅x祥董事總經理話:"算啦,算啦",我問:"算啦,即係唔收?" 普通經理就話: "要收的" 咁阿羅總經理就比一個咁嘅樣我(attached)。100蚊,唔值大家唔開心,我比。同樣地,如果大埔彩福股東同這位羅總經理無乜私人關係,我諗,都唔值得留佢喺到得失d客。其實成餐飯ok的,只是總經理的手法、態度令人咋舌,希望各食客不要遇上他。
到最後比錢先知道張咭比人寫咗
"每席50元小賬"。
其實埋單9千幾的全包宴,比多100蚊都真係唔覺。