識我的都知道我係一個米線fans,呢間「雲南啊老表黑羊湯鍋米綫 」都已經唔係第一次食了,以前會去觀塘廣場入面個嗰間...仲記得當時係細舖,依家搬左去觀塘工業中心一期地下不得止仲開了分店,老表你真的很棒喔!呢間店舖門面很大但偏偏很容易走過龍...同行四人但真的四人都錯過了,門面不夠好顯眼!位置大概在觀塘泳池對面...未去過既就要留意清楚了...免得又走過龍呢!放午餐時間每個人都想找間快靚正既食所以我們一點多到就真係坐無虛席!等了一會先入到!餐牌上明顯是米線做主打, 其次有飯,特色小食及飲品選擇,但基本個個都會叫米線的!呢度既米線食過都知個份量真係真係真係好大碗!雖然我點了👉🏻細碗但好努力加慢慢先可以食得晒,免做浪費鬼...兩個人share其實都未嚐唔係一件好事呢雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線 $38主打係羊但又想食牛呢個岩晒我!配麻辣湯米線相信會更加開胃!湯底採用中國青島黑草羊,所以羊肉味濃,再加秘製香料熬足 3小時,每啖都是精華所在。都係問店員先知!整體羊肉比牛腩味道出眾,牛羊亦肥瘦適中,羊肉皮爽肉嫩,充滿彈性,滿是羊香!牛腩就軟軟腍腍,帶點皮脂,吃起來嫩滑,兩樣都沒有失望呢!麻辣味道就一般了
呢間店舖門面很大但偏偏很容易走過龍...
同行四人但真的四人都錯過了,門面不夠好顯眼!

等了一會先入到!

呢度既米線食過都知個份量真係真係真係好大碗!
兩個人share其實都未嚐唔係一件好事呢
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線 $38
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線

主打係羊但又想食牛呢個岩晒我!配麻辣湯米線相信會更加開胃!
都係問店員先知!
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線

牛腩就軟軟腍腍,帶點皮脂,吃起來嫩滑,兩樣都沒有失望呢!
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線

麻辣味道就一般了,因為感覺跟酸辣味道無異,一點也不辣亦不麻!但係味道香濃!
想味道濃點,不防落埋佢哋既菜脯,會更加有味架!

而米線口感比起平常吃的滑溜一點!
呢個價錢呢個份量絕對抵食
仲有一些四川風味既👉🏻小食額外單點

涼伴土豆絲 $18
一道家常菜,以爽口為主, 凉凉的,很開胃的,極度適合夏天吃!
涼伴土豆絲

避風塘麻辣雞翼 $22
半煎炸的雞翼+ 香辣惹味的避風塘料,真係無得頂,而且雞翼好大隻,肉質夠滑身!推介!
避風塘麻辣雞翼

👉🏻飲品:
凍豆漿-$8
豆漿豆味好濃,唔甜!
熱菜蜜-跟餐 $7
正正常常,不會過甜,夠晒熱!
熱菜蜜&凍豆漿

呢度既姐姐,好爽手但係有時會漏下單,等得耐左記住提下佢地啊!
總括黎講喜歡食羊的人一定會喜歡呢間米線店!
涼伴土豆絲
避風塘麻辣雞翼